Gezond & Wel

Gezond, lekker gember

Gember is afkomstig van de wortels van de gemberplant (Zingiber officinale) en komt onder andere uit streken als India, China, Niger en behoort tot hetzelfe plantengeslacht als kardemon, galangawortel en kurkuma. Verse gember wordt al veel duizenden jaren als medicijn tegen verschillende kwaaltjes gebruikt.
Wanneer je de knolachtige wortelstok schilt komt de verse, geurende en gele gember te voorschijn. Gember is ook in poedervorm verkrijgbaar en is een specerij dat vaak in Oosterse gerechten wordt gebruikt. Gember heeft een hele uitgesproken ietwat fris-pittige smaak.

Gezond, lekker gember
© Pixabay.com

Gezond met gember

Van gember wordt beweerd dat het een geneeskrachtige werking heeft en heel gezond is. Het bevat ruim honderd bio-actieve stofjes waarvan de belangrijkste shogaol en 6-gingerol zijn. Hieronder een opsomming.

Gember als ontstekingsremmer

De stof 6-gingerol kan ontstekingen voorkomen en remmen, bijvoorbeeld na intensief sporten. Het stofje werkt ook goed bij diverse chronische ziektes die ontstekingsgerelateerd zijn. Denk aan diabetes, artrose en nieraandoeningen.

Gember, preventief bij kanker

Er is beperkt bewijs dat gebruik van verse gember de groei van verschillende soorten kanker kan blokkeren, onder andere bij borstkanker, eierstokkanker en alvleesklierkanker. Aanvullend onderzoek is echter noodzakelijk.

Voorname vitamines en mineralen

In gember zitten:

  • vitamine C voor een goede weerstand
  • vitamine B1 voor ondersteuning van de hartspier en het zenuwstelsel
  • vitamine B2 voor de energievoorziening
  • vitamine B6 voor een goede stofwisseling

Gember bevat ook mineralen als calcium, fosfor, magnesium, ijzer, kalium, natrium, zink en koper.

  • Calcium en fosfor zijn goed voor het gebit en de botten
  • Magnesium is goed voor de spieren
  • IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren
  • Kalium en natrium dragen bij aan een goede bloeddruk en vochtbalans. Zink en koper verbeteren de stofwisseling.

Misselijk?

Veel mensen hebben baat bij gember. Het zou bijzonder werkzaam zijn bij misselijkheid, met name ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Gember zou al heel lang als middel tegen zeeziekte zijn toegepast. Er is bewijs dat gember even effectief is als medicatie.

Gezond, lekker gembe
© Pixabay.com

Bij menstruatiepijn

Er is wetenschappelijk onderzocht dat gember menstruatiepijn net zo effectief vermindert als een pijnstiller als ibuprofen. (Studie, 150 vrouwen namen drie dagen voor aanvang van de menstruatie dagelijks 1 gram gemberpoeder).

Ondersteuning bij afvallen

Gember heeft een enorm positieve invloed op het stabiliseren en laten dalen van de bloedsuikerspiegel. Een hoge en onstabiele bloedsuikerspiegel vertraagt de vetverbranding en bevordert gewichtstoename maar brengt ook gezondheidsrisico´s als hart- en vaatziektes en diabetes type 2 met zich mee. Hoewel het een kleine studie betrof, waren de resultaten enorm indrukwekkend.

Verbeterde hersenfunctie

Gember verbetert door bio-actieve verbindingen en anti-oxidanten onmiddellijk hersenfuncties als reactietijd en werkgeheugen. Het risico op Alzheimer zou hierdoor afnemen.

Hoe kun je gember het beste gebruiken?

Gebruik bij voorkeur verse gember in niet te grote hoeveelheden. Prima is een stukje van 20 gram / 3 à 4 centimeter (een “duim”) van de wortelstok.
Vanwege de aparte smaak kan het gebruik van gember het beste langzaam worden opgebouwd, bijvoorbeeld door wat plakjes aan thee toe te voegen. Gember kan aan soepen, sappen en smoothies worden toegevoegd. Natuurlijk ook als heerlijk ingrediënt in Oosterse (roerbak) gerechten en in combinatie met specerijen als peper, curry, kruidnagel en kaneel.
Behalve in poedervorm en als wortelstok is gember ook verkrijgbaar in varianten als gemberolie, gembercapsules, gekonfijte gember en gemberbolletjes.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *