Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype INFJ: De Advocaat

Het “Advocaat”-persoonlijkheidstype oftewel INFJ is het meest zeldzame persoonlijkheidstype. Dit type is introvert (Introvert), intuïtief (Intuitive), gevoelsmatig (Feeling) en oordelend (Judging). Deze mensen vertrekken dus heel sterk vanuit hun innerlijke en intuïtieve belevingswereld. Ze komen op voor wat rechtvaardig is en doen er alles aan om van de wereld een betere plaats te maken. Ondanks dat dit type niet zo vaak voorkomt, laten ze een grote voetdruk achter op de wereld. Vanuit hun idealisme en integriteit streven ze hun doelen na en proberen daarmee een duurzame impact te hebben op hun omgeving. De Advocaat behoort tot de groep van de Diplomaten, samen met de Bemiddelaar, de Campagnevoerder en de Protagonist.

Persoonlijkheidstype INFJ De Advocaat
© Pixabay.com

Sterkte en zwakke punten

Het INFJ-persoonlijkheidstype is creatief, empathisch en heeft een sterke verbeelding. Dit alles helpt hen op zoek te gaan naar oplossingen die voor iedereen passen. Ze zijn goede adviseurs die met verschillende partijen rekening houden. Daarnaast hebben ze een groot inzicht. Ze herkennen de onderliggende motivaties, gevoelens en noden van mensen. Verder zijn deze types erg gepassioneerd en principieel. Als ze een onderwerp belangrijk vinden, zullen ze er blijven op inzetten vanuit hun idealisme. Ze streven perfectie na. Hun positieve eigenschappen zetten ze in voor een groter doel. Ze zijn dus heel altruïstisch. Ze komen op voor mensen die onrechtvaardig behandeld worden. Ze zullen nooit kiezen voor individueel succes maar houden rekening met welk effect hun daden op de wereld heeft.
Hun grootste zwakte is dat ze zichzelf durven te verwaarlozen. Ze besteden zoveel tijd, aandacht en energie aan anderen en aan hun passie, waardoor stress en burn-out op de loer liggen. Ze kunnen zich bij bepaald onrecht niet zomaar neerleggen. Een ander nadeel is dat ze erg gevoelig zijn voor kritiek, ook als dit constructief is. Conflict verdragen ze niet en ze geraken bovendien gefrustreerd wanneer ze merken dat anderen niet vanuit goede intenties handelen. Hun perfectionisme kan een nadeel zijn, doordat ze niet snel tevreden zijn.

Relaties en vriendschappen

Ze streven naar authentieke en diepgaande relaties en houden steeds rekening met anderen hun gevoelens. Ze fleuren op bij hun beste vrienden en discussiëren graag over betekenisvolle ideeën en maatschappelijke thema’s. Een vriendschap draait niet enkel om plezier hebben, maar ook om samen leren, dieper verbinden en nieuwe dingen ontdekken. Ze hebben echter wel tijd nodig om open te bloeien.
Ook in hun partnerrelatie zoeken ze deze diepgang. Ze gaan voor niets minder dan de ware liefde en nemen hun relatie serieus. Hierdoor komen ze soms kieskeurig of onrealistisch over, maar op basis van hun intuïtie vinden ze uiteindelijk de juiste partner om samen mee te groeien.

Persoonlijkheidstype INFJ De Advocaa
© Pixabay.com

Carrière

Het is belangrijk dat hun job overeenkomt met hun waarden. Advocaten gaan op zoek naar hun missie en niet naar status of materiële waarden. Daarom is een jobkeuze erg moeilijk. Ze zien veel verschillende paden en gaan op zoek naar betekenis. Typische voorbeelden zijn psycholoog, consultant, sociaal werker, leraar of yoga-instructeur. Ook in de zorg zien we veel INFJ-types terug.
Omdat ze doorgaans sterk zijn in communicatie, zien we hen regelmatig terug als schrijver (van blogs, verhalen, boeken,..). Ze schrijven over diepe en maatschappelijke thema’s. Ze zoeken steeds een manier om hun creativiteit kwijt te geraken in hun job en zullen steeds out-of-the-box oplossingen kunnen bedenken. In welke job ze ook terecht komen, ze zullen altijd verandering creëren in het leven van anderen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. De meeste mensen kennen de goedgebekte en publiciteitsbewuste advocaten die regelmatig in de media verschijnen. Maar de advocaat met persoonlijkheidstype INFJ is minimaal net zo goed, en zelfs vaak een betere keuze, gezien zijn betrouwbaarheid, inzet en inlevingsvermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *