Gezond & Wel

Handig, zo’n abonnement op contactlenzen!

Dat gedoe met die lenzen! Ik was het grondig beu. De hoeveelste keer was ik alweer ‘overtijd’ gegaan? Ik vergat mijn nieuwe contactlenzen altijd op tijd in huis te halen. Dan moest ik noodgedwongen blijven lopen met dezelfde lenzen met alle narigheid van dien, tot ik weer langs mijn vertrouwde verkooppunt was geraakt. Maar nu is dat verleden tijd. Ik heb namelijk een abonnement genomen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is super makkelijk. Ik heb dit abonnement gewoon online aangevraagd. Ieder maand krijg ik nu een compact pakketje in de brievenbus. Ik hoef er zelf nooit meer aan te denken en heb mijn nieuwe lenzen altijd op tijd. En wil ik ermee stoppen, dan zeg ik het gewoon op. Ik heb zelfs twee maanden gratis gekregen! Handig, zo’n abonnement.

Handig, zo’n abonnement op contactlenzen
© Pixabay.com

Dag- of maandlenzen

Zoals heel veel mensen draag ik sferische maandlenzen. Het zijn zachte lenzen die heel dun, zuurstofdoorlatend en comfortabel zijn. Ze zijn duurzaam en goedkoper dan daglenzen. Je moet ze wel iedere dag reinigen met lenzenvloeistof. Een sferische lens heeft dezelfde sterkte over de gehele oppervlakte. Ze zijn dus de eenvoudigste oplossing voor mensen met bijziendheid of verziendheid. Heb je last van astigmatisme of cilinderafwijking, dan kies je voor torische lenzen. Deze lens heeft twee verschillende sterktes en blijft goed op je oog zitten door diverse vlakken en zwaartes. Tot slot kun je ook in de situatie zitten dat je een oogafwijking hebt en daarbij ook al nood aan een leesbril. Dan zijn de multifocale lenzen een uitkomst. Deze contactlenzen hebben namelijk ook verschillende sterktes.

Heb je snel last van geïrriteerde, droge of gevoelige ogen? Of word je geplaagd door hooikoorts of een of andere allergie? Dan ben je misschien beter gebaat bij daglenzen. Deze contactlenzen draag je maximaal 1 dag. Je hoeft je lenzen dan ook niet schoon te maken met lenzenvloeistof. Daglenzen zijn ook een oplossing voor mensen die maar af en toe eens lenzen willen dragen. Je draagt bijvoorbeeld graag een bril, maar voor dat feestje of tijdens het sporten, heb je liever niets op je gezicht. Dan zijn daglenzen uiteraard een goede oplossing. Ook daglenzen bestaan in de sferische, torische en multifocale vormen. Daglenzen zijn weliswaar duurder dan maandlenzen, maar als je ze slechts nu en dan draagt, zijn ze net goedkoper. Vergeet niet dat je ook geen lenzenvloeistof moet kopen en dat ze heel erg hygiënisch zijn.

Handig, zo’n abonnement op contactlenze
© Pixabay.com

Bi of multi?

Misschien nog even stilstaan bij de multifocale lenzen. Naarmate de leeftijd vordert, worden heel wat lenzendragers namelijk in die richting gedwongen. Vanaf het 45ste levensjaar ontstaat er een soort leeftijdsgebonden verziendheid, die mensen naar de leesbril doet grijpen. Als je dit dan moet combineren met je bestaande bij- of verziendheid, dan komt een multifocale bril of lens goed van pas.

Multifocale lenzen bestaan uit verschillende sterktes. Door het middelste gedeelte van de lens kun je scherp zien op afstand. De buitenste rand is het leesgedeelte, waardoor je goed kunt zien, wat dichtbij is. Tot zover heb je een bifocale lens. Zit er tussen deze twee nog een sterkte waarmee je op middellange afstand ziet, dan spreek je over een multifocale lens.

Er valt heel wat te beslissen als het over lenzen gaat. Toch kunnen we het over 1 ding eens zijn: zo’n abonnement, dat is handig!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *