Lifestyle & Interieur

Het inschakelen van de huurcommissie

Wie een meningsverschil heeft met de verhuurder kan de huurcommissie inschakelen. Dat kan dan een goed idee zijn omdat op die manier een oplossing voor de impasse gevonden kan worden. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe je dit aanpakt. Daarnaast wil je natuurlijk weten wat die je kan opleveren. Wanneer je even verder leest, dan ontdek je precies wat de huurcommissie doet. Op basis daarvan kan je dan zelf bepalen wat je hieraan hebt. Het is fijn om altijd op deze manier tot een goede oplossing voor de problemen te komen.

© Pixabay.com

De taken van een huurcommissie

Het is belangrijk om te weten dat de huurcommissie onpartijdig is. Dat betekent dat huurders er net zoveel aan kunnen hebben als verhuurders. De belangrijkste taak van de commissie is voorlichting geven zodat meningsverschillen voorkomen kunnen worden. Daarnaast is de huurcommissie altijd de partij die hulp kan bieden door te bemiddelen bij problemen. Ook is het mogelijk voor de huurcommissie om bindende uitspraken te doen. Wie te maken heeft met een geschil kan dat dan via de commissie laten oplossen. Beide partijen, zowel de huurder als de verhuurder, moeten zich hier dan aan houden.

Soorten meningsverschillen tussen de partijen

Als het gaat over meningsverschillen tussen de huurder en verhuurder, dan is dit heel breed. Het kan over allerlei soorten onderwerpen gaan. In de eerste plaats kan het bijvoorbeeld om een verhoging of verlaging van de huursom gaan. Daarnaast kan het ook om zaken met betrekking tot onderhoud van het pand gaan. Het gedrag van de verhuurder kan aangekaart worden. Al dit soort zaken kunnen spelen. Let wel op, een huurcommissie kan niet oordelen over vakantiewoningen, woonboten of bedrijfsruimten. Daar heeft het geen bevoegdheid voor en zal anders moeten worden gewerkt aan een goede oplossing.

Voor ieder type huurder

Wat fijn is om te weten is dat de huurcommissie voor ieder type huurder van waarde kan zijn. Wanneer je een sociale huurder bent kan je er aanspraak op maken, maar ook wanneer je huurt in de vrije sector. Het is wel belangrijk om te weten dat voor huurders in de vrije sector wat aanvullende regels gelden. Zo kan je alleen over een te hoge huur klagen wanneer je er korter dan een half jaar woont. Dan kan de huurcommissie de klacht beoordelen. Ook is het belangrijk om goed te bekijken wat er in het huurcontract aan voorwaarden is opgenomen.

© Pixabay.com

Concreet beeld van problemen

Het is belangrijk om er plezierig te wonen. Daarom is het ook belangrijk dat de verhuurder hiervoor zorgt. Wanneer dit niet gebeurt, dan moet de huurcommissie erbij gehaald worden. Concreet gaat dat bijvoorbeeld om onderhoudsgebreken. Als het onderhoud niet goed gedaan is, dan kan je dit aankaarten. Dat geldt ook bij schade tijdens onderhoud of allerlei andere ontstane problemen. Daarnaast moet de verhuurder bedreigen aanpakken. Denk aan het ontstaan van schimmel of het ervaren van geluidshinder. Dit zijn taken waar de verhuurder verantwoordelijk voor is en die goed aangepakt moeten worden.

Op professionele wijze aanpakken

Het is altijd slim om de geschillen via de huurcommissie aan te pakken. Het zorgt er namelijk voor dat de problemen op een professionele manier aangepakt worden, Dat helpt ook om te zorgen dat er direct duidelijkheid is. Dat is wel heel belangrijk om te zorgen dat het ook niet langer een probleem blijft dan nodig is. In dat opzicht is het dus ook goed om de commissie er al tijdig bij te halen. Zo is voor iedere huurder en verhuurder te zorgen dat er snel duidelijkheid is. Dat maakt het woonplezier alleen maar groter. Dat is wat telt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *