Gezond & Wel

Waarom zijn we zo gehecht aan ons kopje koffie?

Er is geen drankje waar we zo aan gehecht lijken te zijn als koffie. Zowel thuis als op de werkplek wordt het volop gedronken. Is op een kantoor de koffiemachine kapot of in onderhoud, dan breekt er nog net geen opstand uit. En ook thuis kun je er flink chagrijnig van worden als de machine niet wil werken, of de koffie op blijkt te zijn. Wat is dat toch met koffie, dat we er zo aan gehecht zijn dat we geen moment zonder kunnen en willen?

© Pixabay.com

We zijn het simpelweg gewend

De niet zo heel spannende, maar wel meest realistische reden waarom we zo aan onze koffie gehecht zijn, is dat we nu eenmaal gewend zijn om het te drinken. Heb je eenmaal een gewoonte ontwikkeld, dan kan het knap lastig zijn om deze los te laten. Zeker wanneer het niet je eigen keuze is, en je min of meer wordt gedwongen er (al dan niet tijdelijk) mee te stoppen.

Zijn thuis de koffiepads op, en ben je vergeten nieuwe te halen, dan kan dat dus knap frustrerend zijn. Je moet gedwongen afscheid nemen van een gewoonte, en ook al is het tijdelijk, je ritme raakt er toch van in de war. Je mist je kopje koffie op de vaste momenten waarop je het normaal gesproken altijd drinkt. Ook als op het werk de koffiemachine dienstweigert levert dat dezelfde frustratie op; wij mensen vinden het nu eenmaal niet fijn als we noodgedwongen van onze gewoontes af moeten stappen. Kun je niet zonder je kopje koffie, dan zit er maar één ding op: snel nieuwe koffie kopen, of even de deur uit bij het werk om elders een kopje te scoren, zodat je dag gewoon weer verder kan.

© Pixabay.com

We missen de energie

Naast de gewoonte is er bij koffie nog iets dat we missen wanneer we één of meerdere kopjes noodgedwongen over moeten slaan: de extra energie. Dankzij de cafeïne in koffie worden we ’s morgens pas écht wakker, en slepen we ons zelfs door de meest saaie werkdagen heen. Natuurlijk lukt dat mensen die geen koffie drinken ook prima. Maar ben je gewend om op vaste momenten wat cafeïne tot je te nemen, en dat valt plotseling weg, dan merk je dat echt. Je zal je al snel suf, gaar en allesbehalve energiek gaan voelen, en je hebt het gevoel dat je de hele dag achter de feiten aanloopt. Het goede nieuws is dat dit gevoel na een paar dagen wel minder is geworden, al besluiten de meeste mensen daar niet op te wachten en er snel voor te zorgen dat er weer een kopje koffie voor hen voorhanden is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *