Heb je een auto gekocht? Dan wil je hier waarschijnlijk direct een autoverzekering voor afsluiten. Niet gek, want iedereen met een auto op naam is wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Wie denkt dat de premie alleen afhangt van de dekking, heeft het mis. Je rijgedrag speelt hier ook een belangrijke rol in. In deze tekst leggen wij je uit hoe je rijgedrag van invloed is op de premie van een particuliere autoverzekering.
Korting bij weinig schade
Omdat het voor verzekeraars geen doen is om het rijgedrag van iedere verzekeringnemer te monitoren, is hier een handig systeem voor bedacht. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, bouw je een zogeheten schadevrij jaar op. Heb je de afgelopen jaren nooit schade geclaimd? Dan heb je inmiddels waarschijnlijk aardig wat schadevrije jaren. Dit is voor verzekeraars een teken dat je voorzichtig en veilig rijdt. Zij belonen je hiervoor in de vorm van korting op de premie van je autoverzekering.
Hoeveel korting je krijgt, hangt af van het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting. Veel verzekeraars maken hiervoor gebruik van een speciale ladder. Je gaat telkens een trede omhoog op deze ladder als je een jaar lang geen schade claimt. Je krijgt dan alsmaar meer korting op de verzekering van je auto, al werken veel verzekeraars wel met een maximum. Claim je wel schade? Dan ga je één of meerdere treden omlaag. Het gevolg hiervan is dat je minder korting krijgt en daardoor valt je autoverzekering duurder uit.
Bescherm je schadevrije jaren
Je kunt nog zo voorzichtig rijden, maar dit betekent niet dat je nooit schade rijdt. Een klein moment van onoplettendheid kan er namelijk al voor zorgen dat je schade veroorzaakt bij een ander of aan je eigen auto. Ben je genoodzaakt om een claim in te dienen bij je verzekeraar? Dan heeft dit invloed op je schadevrije jaren. Je daalt op de ladder, waardoor je meer gaat betalen voor je autoverzekering.
Wil je voorkomen dat je direct daalt op de ladder als je een schadeclaim indient? Breid je particuliere autoverzekering dan uit met no-claim garantie. Hiermee bescherm jij je no-claimkorting. Als je deze aanvullende dekking afsluit bovenop een WA-, WA + Beperkt Casco- of all risk autoverzekering mag je per verzekeringsjaar één terugvalschade melden zonder dat dit gevolgen heeft voor je no-claimkorting. Er zijn overigens nog maar weinig verzekeraars die deze dekking aanbieden, waardoor je er mogelijk even naar moet zoeken.
Andere factoren die van invloed zijn
Het rijgedrag is van invloed op de premie van een particuliere autoverzekering, maar het is zeker niet de enige factor die een rol speelt. Zo wordt de premie ook bepaald aan de hand van de dekking. De premie van een WA-verzekering ligt bijvoorbeeld een stuk lager dan de premie van een allrisk autoverzekering. Dit komt doordat de dekking vele malen uitgebreider is.
Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je altijd het kenteken invoeren. Op basis hiervan kan een verzekeraar de leeftijd en het gewicht van de auto achterhalen. Deze factoren spelen ook mee in de premie van je autoverzekering. Tot slot wil een verzekeraar weten wat de leeftijd is van degene die de auto op naam zet. Jonge bestuurders en ouderen betalen vaak een hogere premie. Dit komt doordat er bij deze groepen een verhoogd risico op schade is.