Lifestyle & Interieur

Alles wat je moet weten over glasvezel internet

Snel en betrouwbaar internet is belangrijker dan ooit tevoren. We leven nou eenmaal in een digitaal tijdperk. Internet is hierbij vrijwel de eerste levensbehoefte geworden. We zijn het zo gewend om altijd met elkaar in contact te staan, dat we dit als vanzelfsprekend zijn gaan zien. Zo vanzelfsprekend is dit echter niet. Merk je dat jouw internetverbinding er regelmatig uit ligt? Of moet je soms uren wachten tot een film gedownload is of je een bestand door kunt sturen? Dan is de kans groot dat je internetverbinding niet sterk genoeg is. Dit zien we vaak bij een dsl-verbinding. Gelukkig is er een goed alternatief: glasvezel internet. Maar wat is dat precies? En wat levert het je op?

© Pexels.com

Wat is glasvezel internet? 

Glasvezels zijn flinterdunne kabels die middels laserlicht digitale informatie kunnen verzenden. Door de gladde kern ondervindt het laserlicht zeer weinig obstakels en kan zo moeiteloos een zeer lange afstand afleggen. Doordat de verbinding erg sterk is, zorgt dit voor nauwelijks weerstand bij het leggen van de dataverbinding.

De ontwikkeling ligt bovendien niet stil. De basis voor glasvezel werd al in 1960 gelegd. Sindsdien is de techniek alleen maar verbeterd. Inmiddels breidt het glasvezelnetwerk in Nederland zich steeds verder uit. Waar voorheen slechts een handvol Nederlanders toegang hadden tot het netwerk, is dat tegenwoordig op heel veel plekken het geval. Hierdoor is het veel toegankelijker geworden. 

Voordelen van glasvezel 

Maar waarom zou je voor glasvezel kiezen? We zijn immers enorm gewend geraakt aan het gebruik van een standaard dsl-kabel. Wat levert glasvezel dan extra op? Wat voor toegevoegde waarde heeft dit. We zetten de grootste voordelen op een rij: 

  • Enorme bandbreedte: dit houdt in dat er verschillende apparaten gelijktijdig en naast elkaar gebruikt kunnen worden. Dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit of snelheid van het internet. Dit is bijvoorbeeld handig voor grotere bedrijven of gezinnen waar het internet veelvuldig en gelijktijdig wordt gebruikt.
  • Afstand tot de wijkcentrale speelt geen rol. Bij een traditionele verbinding is dit wel het geval. Dit houdt in dat wanneer je in een afgelegen gebied woont, het vaak ook lastig is om goede internetverbinding te realiseren. Afstand speelt echter geen rol bij glasvezel.
  • Duurzaam: glasvezel heeft minder onderhoud nodig, verbruikt minder stroom en stoot minder uit.
  • Verreweg het grootste voordeel van glasvezel is dat het internet veel sneller is. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook gemakkelijker om snel bestanden te versturen en te ontvangen. 
© Pexels.com

Nog niet overal te ontvangen 

Toch is er ook een nadeel op het gebied van glasvezel. Het netwerk is namelijk nog niet overal in Nederland beschikbaar. Hoewel hierin de afgelopen jaren wel flink wat stappen zijn ondernomen. Glasvezel is al bereikbaar voor meer dan drie miljoen mensen en dit aantal blijft jaarlijks toenemen. Ook het aantal glasvezel internet abonnementen neemt hierbij toe. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de tarieven van glasvezel internet lager zijn geworden. Deze tarieven verschillen nauwelijks nog van de standaard abonnementen. Zo geniet je van betrouwbaarder en sneller internet, tegen een zeer schappelijke prijs.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *