Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype INTJ: De Architect

Het Architect- of INTJ-persoonlijkheidstype is introvert (Introvert), intuïtief (Intuitive), denkend (Thinking) en oordelend (Judging). Samen met de Logicus, de Bevelhebber en de Debater maakt de Architect deel uit van de Analisten. Dit type is zowel creatief als rationeel en gaat steeds op zoek naar perfectie. Hij is erg gesloten, waardoor zijn complexe, innerlijke wereld een raadsel blijft voor de buitenwereld. Dit type is vrij zeldzaam, waardoor hij ermee worstelt om gelijkgezinden te vinden. Niet iedereen kan zijn scherpe, analytische denkpatronen volgen. Dit type is non-stop bezig met alles en iedereen rond zich te bestuderen. Hij kan de grootste dromer zijn maar ook de grootste pessimist. Door zijn intelligentie en denkkracht kan hij onmogelijke doelen behalen. Tenminste, als hij zich niet laten overmannen door cynisme. Hij stelt alles in vraag en gaat steeds op zoek naar de meest efficiënte manier om dingen gedaan te krijgen. Om dit te bereiken is hij er niet bang voor regels te breken.

Persoonlijkheidstype INTJ De Architect
© Pixabay.com

Sterke en zwakke punten

De architect is zeer rationeel en goed geïnformeerd. Hij vormt sterk gefundamenteerde meningen, die gebaseerd zijn op grondige analyses en research. Dit type is verder onafhankelijk. Meegaan met de stroom is niet zijn ding. Met regels en conventies neemt hij het niet al te nauw. Daarnaast kan hij ambitieus en gedetermineerd zijn, waardoor hij sterk gespecialiseerd geraakt in de dingen die hem interesseren. Hij staat open voor nieuwe ideeën, zolang deze rationeel zijn. Al schuwt dit type het niet om sceptisch te zijn. Ten slotte is zijn veelzijdigheid ook een sterk punt. Hij kan op verschillende niveaus tegelijk succesvol zijn.
De zwakte van advocaten is dat ze arrogant of té kritisch kunnen overkomen. Ook kan hun rationaliteit soms de overhand nemen, waardoor ze de emotionele kant van de zaak vergeten en ongewild mensen kwetsen. Ze zijn strijdlustig omdat ze niet zomaar blindelings alle regels willen volgen zolang er geen goede reden voor is. Dit leidt weleens tot conflicten.

Relaties en vriendschappen

Ze benaderen relaties rationeel en strategisch. Dit werkt niet altijd. Hun verwachtingen overstijgen soms de realiteit, waardoor ze die perfecte persoon maar niet tegenkomen. In hun relaties zijn ze open en eerlijk. Hun contacten zijn diepgaand. Ze hebben echter moeite met de conventies die bij daten of de opbouw van een relatie horen. Een partner vinden is niet eenvoudig en ze zijn zeker geen grote romantici zoals je die in films tegenkomt.
In vriendschappen komen ze scherp, grappig en veelzijdig uit de hoek. Dit komt meestal positief over. Ze zijn niet bezig met hun status en steken niet zomaar energie in iedereen. Dat wil niet zeggen dat ze antisociaal zijn. Ze zijn gewoon heel kieskeurig in de mensen met wie ze willen omgaan. Ze zoeken mensen met wie ze complexe ideeën kunnen delen. Hun zoektocht hiernaar is niet eenvoudig. Ook in hun vriendschappen behouden ze graag hun onafhankelijkheid.

Persoonlijkheidstype INTJ De Architec
© Pixabay.com

Carrière

Op professioneel vlak blinken INTJ-types vaak uit door hun complexe en analytische denkwereld. Hun persoonlijkheid past echter niet thuis in elke werksfeer. Zo hechten ze veel belang aan vrijheid en onafhankelijkheid. Ook willen ze betekenisvolle uitdagingen aangaan en moeten hun taken relevant zijn. Ze kunnen niet goed om met routinematige taken. Starten in een nieuwe job ervaren ze als onaangenaam, omdat ze daar nog geen expertise in behaald hebben. Na verloop van tijd ontwikkelen ze echter sterke vaardigheden en zien ze kansen om door te groeien.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *