De logisticus is een denker die zich graag bezighoudt met het grote geheel. Dit type persoon neemt graag de tijd om na te denken over alle factoren die een invloed kunnen hebben op een bepaalde situatie. Een logisticus heeft deze ingesteldheid omdat hij of zij het grote geheel tot in detail wil begrijpen Er zijn behoorlijk wat logistici, namelijk 13% van de mensen valt binnen deze categorie. Het zijn Schildwachten, net zoals de Verdediger, de Leidinggevende en de Consul.
Sterke en zwakke punten
Improvisatie is niet het sterkste punt van een logisticus. De logisticus heeft namelijk de neiging om alles tot in detail te willen kennen. Spontaniteit is niet de sterkste eigenschap van de logische denkers. Een voorbeeld om de sterke punten beter te illustreren. Een bioloog ontwikkelt een pesticide vrije methode om een plaag rouwmuggen tegen te gaan. Het logisch denkende type toont interesse in alle aspecten van het probleem, is geduldig, en experimenteert met verschillende methodes. Dit resulteert in het vinden van een economisch rendabele methode waarbij een natuurlijke vijand van de rouwmug wordt ingezet om de plaag aan te pakken. Door logisch denken en het uitproberen van verschillende methodes vindt de logische bioloog dus een antwoord op het probleem. Aan dit voorbeeld kan ook een zwak punt worden verbonden. Het zou goed kunnen dat de logische denker vergeet om te communiceren met alle stakeholders. Deze zouden het idee van de logisch denkende mens kunnen blokkeren om bijvoorbeeld volgende redenen:
– directe financiele interesse
– vriendjespolitiek
– onwetendheid en trots
Dit voorbeeld illustreert ook waarom de logische denker vaak als dromerige professor wordt afgebeeld. Albert Einstein heeft meegewerkt aan het bouwen van een atoombom, maar hij was zich niet volledig bewust van de manier waarop dit ‘perfecte wapen’ door de politieke beslissing maker gebruikt zou worden. Afhankelijk van de situatie waarin de logisticus beslissingen neemt kan een eigenschap als sterk of zwak aangemerkt worden. Een logisticus kan zijn/haar geduld verliezen met mensen die niet geheel eerlijk zijn of met luie types. In een situatie waarin loyaliteit en hard werk op prijs gesteld worden is dit een goede eigenschap. Echter, in een situatie waarin vriendjespolitiek de boventoon voert hoeft dit niet perse zo te zijn.
Relaties en vriendschappen
Aangezien de logisticus graag diep op vraagstukken ingaat is deze persoon vaak ook selectief met de vriendschappen die hij/zij aangaat. Het liefst omringt deze persoon zich met nieuwsgierige mensen. Een andere eigenschap kan bijvoorbeeld een gemeenschappelijke interesse of hobby zijn. Twee logistici vinden elkaar dan bijvoorbeeld in een pot schaak. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat vriendschappen duurzaam zijn. Je zou kunnen zeggen dat de logisticus hoger inzet op kwalitatief dan kwantitatief. De personen in deze categorie hebben (stereotypisch) minder vrienden, maar de vriendschappen die ze ontwikkelen zijn vaak bijzonder.
Carrière
Banen waar rationeel denken belangrijk is passen uitstekend bij een logisticus. Denk bijvoorbeeld aan een job waar analytisch inzicht belangrijk is, zoals luchtverkeersleider of architect. Of banen waar de omgeving geïnspecteerd moet worden. Denk dan aan bijvoorbeeld een bioloog of afvalwateringenieur. Verder is dit persoonlijkheidstype geschikt voor banen waar betrouwbaarheid en dienstbaarheid op prijs gesteld worden. Deze eigenschappen worden bijvoorbeeld veel gevraagd bij banen in regelgeving en in het leger. Over het algemeen geldt dat de situatie bepalend is of sterke eigenschappen wel of niet met vol potentieel ingezet kunnen worden.