Lifestyle & Interieur

Na een dag werken genieten bij de open haard? Hou hier rekening mee

Als je weer zo’n dag hebt waar maar geen eind aan lijkt te komen, is er niks fijner dan neerploffen bij de open haard. Soms schieten de huishoudklusjes er nou eenmaal bij in. Toch heeft je huis aandacht nodig, vooral in het voorjaar. Door je woning te onderhouden voorkom je problemen als brandschade, lekkages en zelfs koolmonoxidevergiftiging. We zetten de belangrijkste karweitjes voor je op een rij, waaronder je dakgoot schoonmaken.

Na een dag werken genieten bij de open haard Hou hier rekening mee
© Pixabay.com

Schoon stoken = brandveilig stoken

Elke dag vinden er wel 13 woningbranden plaats in Nederland. Vuil in de schoorsteen is daarbij vaak de boosdoener. Eigenlijk moet je minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen. Toch blijven we dit vaak uitstellen of vergeten, met allerlei ellende als gevolg. Zoals rook of brand in huis.

Maak daarom jaarlijks je schoorsteen schoon. Of laat deze reinigen en controleren door een schoorsteenveger. Je kunt je zelfs abonneren op een schoorsteenveegservice, zodat je er nooit meer omkijken naar hebt en zeker weet dat je brandveilig stookt. Wel zo geruststellend.

Maak de dakgoot vrij

De dakgoot schoonmaken is een ideale klus voor het voorjaar. Nu het barre winterweer op zijn retour is, kun je met een gerust hart het dak op. Om de goten onder handen te nemen en op eventuele beschadigingen te controleren. Soms eist de sneeuw nou eenmaal zijn tol.

Door de goten twee keer per jaar schoon te maken, in de lente en in het najaar, voorkom je dat de goten verstopt raken. Door oude bladeren, bijvoorbeeld. Of door mos, modder, takjes, vuil en andere ingedroogde resten.

Na een dag werken genieten bij de open haard Hou hier rekening me
© Pixabay.com

Voorkom waterschade

Door zulke verstoppingen werken de goten niet meer goed en kunnen ze gaan overstromen. Regenwater valt dan bij de fundering van je huis en dat betekent: mogelijke vochtplekken of andere waterschade aan je kelder of kruipruimte. Ook kunnen er lekkages aan je plafond ontstaan.

In het ergste geval raken je dakgoten zelfs beschadigd en moeten ze helemaal vervangen worden. Dus bespaar jezelf geld en kopzorgen: ga op tijd het dak op. Of abonneer je op een dakgootservice, zodat een vakman je het werk uit handen neemt.

Zó reinig je de goten efficiënt en veilig:

  • Draag altijd handschoenen, soms kunnen er scherpe resten in de goten liggen.
  • Ga het dak op met een grote emmer en hang deze aan de ladder. Hier kun je de bladeren en andere resten inscheppen. Scheelt tijd als je niet steeds weer naar beneden moet.
  • Controleer ook of de regenpijp goed schoon is en verwijder eventuele verstoppingen.
  • Dakgoten vrijgemaakt? Spuit deze dan schoon met een tuinslang. Check meteen of het water goed wegstroomt.
  • Door een speciaal gaas over de goten te plaatsen, zoals Gootdrain of Bladvanger, zorg je dat bladeren er niet meer in kunnen vallen.

Voorkom kopzorgen door vooruit te denken. Niemand wil zijn zuurverdiende centen uitgeven aan het oplossen van een lekkage of brand in huis.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *