Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype ENTJ: De Bevelhebber

De bevelhebber maakt samen met de Debater, de Architect en de Logicus deel uit van de groep van de Analisten en kenmerkt zich door de volgende persoonlijkheidseigenschappen:

  • Extravert
  • Intuïtief
  • Denkvermogen
  • Beoordelingsvermogen
Persoonlijkheidstype ENTJ De Bevelhebber
© Pixabay.com

Bevelhebbers zijn geboren leiders die over veel charisma en zelfvertrouwen beschikken. Ze houden van uitdagingen onder het mom: Niets is onmogelijk
Door hun strategische denkwijze en doorzettingsvermogen krijgen ze vaak ook veel gedaan. Je vindt ze dan ook veel terug op hoge posities in het bedrijfsleven.
Ze zijn meedogenloos en volhardend in situaties waar onderhandeld moet worden. Compromis is nu eenmaal voor een bevelhebber wel een vies woord. Niet voordat er eerst gestreden is voor de absolute winst in ieder geval.
Bevelhebbers hebben het in zich om fouten keihard af te straffen, bijvoorbeeld door iemand publiekelijk vernederd toe te spreken. Dit weerhoudt veel mensen ervan om de bevelhebber tegengas te geven. Terwijl dat laatste juist enorm wordt gewaardeerd door de bevelhebber.
Tegen hem/haar ingaan vereist lef en dat zoekt de bevelhebber juist in de mensen binnen zijn organisatie.
Alhoewel een bevelhebber welk degelijk gevoelig kan zijn, toont hij zijn emoties maar zelden en dan aan een zeer selectief gezelschap.
Bevelhebbers vergeten doorgaans dat hun vaak behaalde succes niet alleen aan henzelf te danken is, maar van een heel team.

Sterke en zwakke punten

Sterke punten

  • Efficiënt
  • Energiek
  • Zelfvertrouwen
  • Doorzettingsvermogen
  • Strategisch denkvermogen
  • Charismatisch
  • Inspirerend voor hun omgeving

De zwakke punten

  • Koppig
  • Dominant
  • Intolerant tegen andersdenkenden
  • Ongeduldig
  • Arrogant
  • Slecht kunnen omgaan met emoties
  • Koud en harteloos kunnen overkomen
Persoonlijkheidstype ENTJ De Bevelhebbe
© Pixabay.com

Relaties en vriendschappen

Zoals de andere belangrijke zaken in het leven, pakt de bevelhebber ook de liefde strategisch aan. Doelen worden uitgezet en met veel enthousiasme neemt hij ook binnen een relatie gelijk de rol van leider op zich. In relationele sfeer vormt zijn botheid en gebrek aan empathisch vermogen zijn grootste valkuil. Het is van groot belang dat hij altijd oog houdt voor de emoties van zijn partner. De indruk die de bevelhebber maakt in het begin van een relatie, verzand wanneer de relatie al enige tijd onderweg is. Zijn vasthoudendheid aan vaste patronen en ingebouwde zekerheid mechanismen zijn hier debet aan.
Bevelhebbers zijn vatbaar voor kritiek, mits het onderbouwd is met sterke argumenten.
De bevelhebber kan zich relationeel verbeteren door het besef te houden dat er meerdere wegen naar Rome leiden. En zijn manier, ook al is die vaak efficiënt, is maar één van de vele manieren. Oog houden voor de emotionele behoeftes van de partner is hierbij van belang.

In vriendschappen zoekt de bevelhebber mensen bij wie hij op persoonlijk vlak kan groeien en door wie hij geïnspireerd kan raken. Tegenovergesteld vergt de vriendschap voor de vriend(in) van de bevelhebber soms geduld en energie door de veeleisendheid die de bevelhebber van zijn vriendschap verlangt. Daar staat tegenover dat de bevelhebber zelf ook veel investeert in vriendschap. Emoties worden niet of nauwelijks gezien in deze relaties. Daar staat tegenover dat wanneer je eenmaal de vriendschap hebt van een bevelhebber, die doorgaans ook een leven lang standhoudt.

Carrière

In zijn carrière komt de bevelhebber doorgaans ver door zijn dominante trekken in combinatie met zijn doortastendheid en gedrevenheid. Met hun visie, vastberadenheid en intelligentie bereiken ze in hun carrière vaak leidinggevende posities binnen een organisatie.
Hun manier van leidinggeven herken je aan hun vasthoudendheid aan discipline en regelmatigheid. Ondergeschikt personeel wat luiheid of slordigheid vertoont, kan rekenen op een stevige verbale reprimande in het bijzijn van collega’s. Hun talent om leiding te geven is niet alleen aangeboren, ook al lijkt dat vaak wel zo. Door hun niet aflatende leergierigheid verbeteren ze zich vaak waar anderen stil blijven staan.
Wanneer zijn leidinggevende kwaliteiten niet worden herkend, verdwijnt de steeds ongelukkiger wordende bevelhebber langzaam uit zicht. Zijn toekomst ligt niet tussen de collega`s met een 9 tot 5 mentaliteit. De bevelhebber zal net zo lang naar een nieuwe organisatie zoeken totdat zijn leidinggevende capaciteiten wel worden herkend.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *