Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype INFP: De Bemiddelaar

De INFP, ook wel de Bemiddelaar, is een van de minst voorkomende persoonlijkheidstypes. Over het algemeen zijn mensen van dit type stil, ruimdenkend en fantasierijk met een creatieve aanpak voor alles wat ze doen. Ze geven om empathie, authenticiteit en harmonie. Het is een diplomatisch type, zoals bijvoorbeeld ook de Advocaat, de Protagonist en de Campagnevoerder. In deze tekst lees je alles over het persoonlijkheidstype INFP.

De Bemiddelaar (INFP)
© Pixabay.com

Sterke en zwakke punten

Ieder persoonlijkheidstype heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Een sterk punt van Bemiddelaars is dat ze bedachtzaam zijn. Ook zijn ze erg gul en hechten ze grote waarden aan gelijkheid. Bemiddelaars zijn ruimdenkend en geven mensen snel het voordeel van de twijfel. Ze zijn tolerant naar de levensstijl van anderen. Ook al zijn mensen met dit persoonlijkheidstype vaak wat terughoudend en gereserveerd, wanneer een doel past bij hun idealen zijn ze enorm gepassioneerd. Bemiddelaars zijn ook erg creatief. Als laatste sterke punt blijven INFP’s altijd trouw aan hun waarden. Ze zullen altijd doen wat voor hen als het juiste voelt.
Bemiddelaars hebben ook zwakke punten. Ze kunnen bijvoorbeeld overdreven idealistisch zijn. Ook zijn INFP’s vaak erg zelfkritisch, omdat ze teveel van zichzelf verwachten. Als een Bemiddelaar wordt gegrepen door een project, kunnen ze hier al snel teveel in opgaan en andere dingen verwaarlozen. Daarnaast vermijden ze het liefste conflict en kunnen ze moeilijk zijn om te leren kennen.

Relaties en vriendschappen

In romantische relaties zijn Bemiddelaars echte dromers. Veel van hen zijn niet zomaar opzoek naar een relatie, maar naar een soulmate. Het komt daarom vaak voor dat INFP’s iedere nieuwe partner vergelijken met het ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben. Het is goed voor hen om te onthouden dat de meeste relaties niet perfect zijn. Wanneer ze iemand vinden die bij hen past, is de Bemiddelaar een hopeloze romanticus. Ze doen er alles aan om hun partner blij te maken, al moeten ze oppassen dat dit niet ten koste gaat van henzelf.
In vriendschappen heeft de INFP het liefst kleine, hechte vriendengroepen voor het leven. Het is voor dit persoonlijkheidstype in het begin vaak moeilijk om te vertellen over zijn of haar innerlijke leven, maar naarmate de vriendschap groeit wordt dit juist een belangrijk aspect van de vriendschap. In vriendschappen zijn Bemiddelaars vaak onbewust opzoek naar mensen die op hen lijken, al kan het ook erg stimulerend zijn voor hen om met iemand om te gaan die de dingen anders ziet.

De Bemiddelaar (INFP
© Pixabay.com

Carrière

INFP’s willen het liefst een baan die past bij hun idealen. Ze zien het meer als hun roeping dan alleen een carrière. Ze redden zich in bijna ieder werkveld, maar er zijn bepaalde werkvelden die hen meer aantrekken. Veel Bemiddelaars dromen ervan om schrijvers te worden, omdat zij hier hun nieuwsgierigheid en zelfexpressie in kwijt kunnen. Dit kan zijn als romanschrijver, in een interessante freelance niche of zelfs als communicatiemedewerker voor een non-profitorganisatie. Ook worden veel INFP’s getrokken door de uitvoerende kunsten, zoals muziek, drama of dans. Sommigen vinden hun roeping in één-op-één werk met cliënten. Wat ze ook doen, ze willen kunnen voelen dat ze anderen helpen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Vanya zegt:

    Kan ik me helemaal in vinden …

  2. Esther zegt:

    Ben toch echt een infp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *