Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype ESTP: De Ondernemer

De ESTP persoonlijkheid wordt ook wel entrepeneur (ondernemer) genoemd. Mensen met dit type persoonlijkheid kunnen goed observeren, zijn extravert en hebben een scherp denkvermogen. ESTP personen buiten graag alle mogelijkheden in het leven uit, zowel in de interactie met anderen als in persoonlijke situaties. De vertaling ondernemer moet letterlijk genomen worden. Een ESTP persoon doet gewoon graag dingen. Zijn motto: stilstand is achteruitgang. Op een feestje kun je een ESTP persoon gemakkelijk identificeren. Zodra je een groepje mensen ziet dat aandachtig naar een bepaald persoon luistert, is de kans groot dat je een ESTP persoon gevonden hebt. Dit persoonlijkheidstype is vrij zeldzaam. Zo’n vijf procent van de mensen heeft het ESTP persoonlijkheidstype.

Persoonlijkheidstype ESTP De Ondernemer
© Pixabay.com

Sterke en zwakke punten

Het type ESTP heeft een aantal positieve, maar zeker ook een negatieve punten.

Positieve punten:

  • Een entrepreneur zit boordevol energie en is altijd bereid om die energie te gebruiken om nieuwe activiteiten te ontplooien. Hiermee lukt het de entrepreneur gemakkelijk om andere mensen te motiveren ook in actie te komen.
  • Een entrepreneur is rationeel en handelt praktisch. Een entrepreneur wil zijn kennis altijd vergroten met als doel om deze kennis meteen in acties om te kunnen zetten. Kennis is voor de entrepreneur een middel, geen doel.
  • Een entrepreneur zorgt voor originaliteit. Hij of zij weet als geen ander hoe te experimenteren met nieuwe ideeën en oplossingen. Dit leidt tot nieuwe inzichten waar nog niemand aan gedacht heeft.

Zwakke punten van dit type:

  • De directheid van de entrepreneur kan ervoor zorgen dat hij of zij erg hard overkomt. Gevoelens en emoties zijn niet zo aan dit persoonstype besteed. De ESTP voelt zich niet op zijn gemak in emotioneel geladen situaties. De eerlijkheid, die de ESTP nu eenmaal heeft, leidt in dit soort situatie vaak tot een escalatie.
  • Entrepreneurs zijn van nature ongeduldig. Ze vinden al snel dat de rest niet snel genoeg gaat en trekken hun eigen plan. Zeker wanneer er samengewerkt moet worden, is dit geen houdbare situatie.
  • Een entrepreneur is niet bang om risico’s te nemen en dit kan gemakkelijk verkeerd uitpakken, zeker in combinatie met het minder gestructureerd te werk gaan, wat dit type ook kenmerkt.
Persoonlijkheidstype ESTP De Onderneme
© Pixabay.com

Relaties en vriendschappen

Alle relaties, zowel vriendschappelijke als amoureuze, zijn met een ESTP nooit saai. De ESTP is ook binnen relaties gericht op actie en uitdagingen. Nieuwe dingen uitproberen, experimenteren op seksueel gebied en zonder vast plan op reis gaan, zijn kenmerken van de ESTP. Dit wil overigens niet zeggen dat een ESTP geen lange relatie kan onderhouden. In tegendeel. De entrepreneur zorgt er juist voor dat de relatie interessant blijft!

Carrière

Op de werkvloer wil de entrepreneur maar een ding: actie. De ESTP is bijzonder sterk in het definiëren van problemen en daar meteen een oplossing voor in gang zetten. Uren vergaderen om tot een beslissing te komen is niet aan de ESTP besteed. Een entrepreneur zal niet lang geboeid blijven in een lange discussie die geen direct praktisch doel dient. Ook directe taakgerichte aansturing door een superieur is niet iets dat een ESTP lang volhoudt. ESTP personen zorgen ervoor dat een onderneming scherp blijft en nieuwe activiteiten ontplooit. De Ondernemer maakt deel uit van de groep van de Verkenners, waartoe ook de Avonturier, de Virtuoos en de Entertainer behoren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *