Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype ISTP: De Virtuoos

Het ISTP persoonlijkheidstype is één van de zestien persoonlijkheidstypes. ISTP staat voor Introvert-Sensor-Thinker-Perceiver. Iemand met dit persoonlijkheidstype wordt ook wel De Virtuoos genoemd. Het zijn nieuwsgierige, actieve, praktische en actiegerichte mensen. Ze zijn onafhankelijk, competitief en zelfvoorzienend. Ze leven altijd in het nu en houden niet van teveel geplande dingen. Op het eerste gezicht kunnen ze misschien een beetje verlegen overkomen, maar naar mate je ze beter leert kennen komt hun vrije geest steeds meer naar de oppervlakte. Dit type behoort samen met de Entertainer, de Ondernemer en de Avonturier tot de groep van de Verkenners.

Persoonlijkheidstype ISTP De Virtuoos
© Pixabay.com

Sterke en zwakke punten

Alle persoonlijkheidstypen hebben zo hun eigen sterke en zwakke punten. Door te weten wat de sterke en zwakke punten van jouw type zijn, kun je hier beter op inspelen.

Sterke punten
De Virtuoos is iemand die zich makkelijk aanpast aan de situatie. Virtuozen raken niet snel gestrest en go with the flow. Ze zijn altijd druk bezig met het verzinnen van nieuwe plannen en het uitvoeren van ideeën. Dit geeft ze veel positieve energie. Ze zijn niet snel bang en durven risico’s te nemen. Hierdoor komen ze met gedurfde en vernieuwende ideeën. Ze zijn goed in prioriteiten stellen, waardoor ze zich niet verliezen in alle verschillende projecten die ze graag aanpakken. Dit maakt ze ook mensen die een crisissituatie perfect kunnen handelen. Omdat ze zich niet vaak druk maken over de toekomst, zijn het flexibele persoonlijkheden.

Zwakke punten
Hoewel Virtuozen vaak erg flexibel zijn, kunnen ze ook behoorlijk koppig zijn. Ze houden graag vast aan hun eigen overtuigingen en gewoonten en kunnen soms wat ongevoelig overkomen. Logica en rede zijn erg belangrijk voor een Virtuoos en daardoor is empathie voor een ander soms lastig. Daarnaast zijn ze ook behoorlijk op zichzelf. Ze houden privé zaken ook graag echt privé en zijn geen fan van small talk. Door hun creatieve geest, zijn ze vaak bezig met nieuwe ideeën. Hierdoor raken ze wel ook snel uitgekeken op projecten. Ook hebben ze problemen met lange termijn doelen of relaties en kunnen ze risico’s soms wat teveel opzoeken.

Persoonlijkheidstype ISTP De Virtuoo
© Pixabay.com

Relaties en vriendschappen

Een relatie met een Virtuoos kan een uitdaging zijn. Ze houden niet van geforceerde dingen en hebben voldoende tijd voor zichzelf nodig. Ze lopen eenvoudig weg, als een partner niet aan hun verwachtingen voldoet. Virtuozen hebben moeite met zich emotioneel uitdrukken, hoewel hun emoties wel erg sterk kunnen zijn. Ze weten alleen niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Een lange relatie kan niet geforceerd worden. Virtuozen leven in het nu en willen niet vastzitten aan teveel dingen.

Virtuozen leren mensen makkelijk kennen, maar hebben vaak maar een paar echte vrienden. Dit komt vooral omdat ze niet vast willen zitten aan activiteiten of mensen. Zolang de vriendschap flexibel is, en de Virtuoos niet gedwongen wordt om teveel aan vooraf geplande activiteiten deel te nemen, kan het een erg waardevolle en lange vriendschap worden.

Carrière

Virtuozen hebben afwisseling en uitdaging nodig binnen hun werk. Ze floreren in een hectische werkomgeving, waar geen dag hetzelfde is. Dat maakt ze perfect voor een baan als brandweerman, politieagent of piloot. Virtuozen hebben een hekel aan het gevoel dat ze ‘vast’ zitten, waardoor ze het niet zo goed doen in traditionele banen. Het ondernemerschap is daarom vaak erg aantrekkelijk voor ze. Om hierin te slagen moeten ze leren om lange termijn plannen te maken, maar als ze dit kunnen, hebben ze alle mogelijkheden om succesvol te worden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *