Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype ENFJ: De Protagonist

De protagonist lijkt veel op de bevelhebber. Zo delen zij veel kenmerkende persoonlijkheidseigenschappen. Er is echter één eigenschap die de protagonist onderscheidt van de bevelhebber en dat is zijn empathisch vermogen. Dit zijn de overheersende eigenschappen van de protagonist:

 • Extravert
 • Intuïtief
 • Empathisch vermogen
 • Beoordelingsvermogen
Persoonlijkheidstype ENFJ De Protagonist
© Pixabay.com

Protagonisten zijn geboren leiders met veel passie en charisma. Ze steken èn halen veel energie uit het verbeteren van andermans vaardigheden en capaciteiten. Ze spreken vrijmoedig. De ene keer doordenkend en goed geargumenteerd, de andere keer gepassioneerd met het hart op de tong. Hun puurheid en oprechtheid wordt algauw opgemerkt door andere mensen, die de protagonist hierdoor op handen dragen. Hun valkuil is hun oprechte opofferingsgezindheid voor hun medemens ten koste van zichzelf.
Ook kunnen zij met de beste bedoelingen teveel van andere mensen vragen. De protagonist ziet weliswaar de grote potentie die zijn zelfverklaarde protegé in zich heeft, maar die is er op dat moment nog niet klaar voor.

De sterke en zwakke punten

De sterke punten

 • Tolerant naar andersdenkenden
 • Charismatisch
 • Betrouwbaar
 • Altruïstisch
 • Geboren leider

De zwakke punten

 • Overdreven idealistisch
 • Te onzelfzuchtig
 • Te gevoelig
 • Wisselend zelfvertrouwen
 • Hebben moeite met het nemen van moeilijke beslissingen

Relaties en vriendschappen

In de liefde tonen protagonisten graag hun liefhebbende kant waarbij ze zich graag in dienst stellen voor het geluk van de partner. Ze zijn dan ook geschikt voor een betrouwbare levenslange relatie. Hun zorgzame kant kan echter doorslaan. Een protagonist kan er van overtuigd raken dat er iets speelt in de relatie terwijl dat niet zo is. Zijn aanhoudende doorvragen aan de partner of er echt niks is, wordt dan juist hetgeen wat er is.
Protagonisten hebben in een relatie weinig nodig. Zij scheppen vreugde uit het feit wanneer de partner gelukkig is. Wel vraagt de protagonist vaak om bevestiging. Bijvoorbeeld of de partner echt gelukkig is. Deze bevestiging heeft de protagonist ook nodig. Hun valkuil is vaak dat zij de ander tevreden willen stellen ten koste van zichzelf. Op de lange termijn kan dit problemen opleveren als de partner deze essentiële behoefte van de protagonist niet ziet of niet goed weet hoe hier mee om te gaan.
De protagonist is dan ook gebaat bij een partner die de emotionele kant en dan vooral de onzekerheid ziet. De partner geeft de protagonist de emotionele aandacht waar die zo naar hunkert. Dat is het recept voor een levenslange relatie met de protagonist.

Persoonlijkheidstype ENFJ De Protagonis
© Pixabay.com

Vriendschappen worden intens onderhouden door de protagonist. Hierbij moet niet vreemd worden opgekeken als de protagonist vriendschappen onderhoudt met mensen van allerlei pluimage. De vrienden en vriendinnen van de protagonist waarderen zijn warmte, vriendelijkheid, oprechtheid en de gezelligheid die hij met zich meebrengt ten zeerste. De protagonist kan zich uit het veld geslagen voelen als mensen zijn oprechte enthousiasme niet herkennen of simpelweg afwijzen.
Desalniettemin is het juist datzelfde enthousiasme wat de protagonist zoveel vriendschappen oplevert.

Carrière

De carrière van de protagonist behelst vaak datgeen wat hij of zij het liefste doet. Andere mensen helpen. Hun oprechte interesse in mensen blijft zelden onopgemerkt. Je vindt ze dan ook vaak terug in de hulpverlening, in het onderwijs of als raadsman.
Alhoewel ze niet uit zichzelf de ambitie hebben om het hoogst haalbare voor zichzelf eruit te slepen, komen ze niet zelden op hoge functies in het bedrijfsleven of de politiek terecht. Opmerkelijk aan het betreden van zulk soort hoge functies, is dat zij vaak door andere mensen naar voren zijn geschoven voor het vervullen van die positie. Uit zichzelf zal de protagonist er niet zo snel voor gaan. Krijgt hij of zij echter het vertrouwen van iemand die in de protagonist gelooft, dan is die vervolgens niet meer te stoppen. Hun creativiteit komt hen in hun carrière ook dikwijls ten goede. Echter, de protagonist dient altijd voor ogen te houden om met mensen te blijven werken. In een administratieve of technische omgeving kwijnt de hij of zij weg.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *