Gezond & Wel

Is een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou?

Het leven is onvoorspelbaar en je overlijden is niet iets wat je kunt plannen. Hoewel het geen prettig onderwerp is om over na te denken, is het wel belangrijk om hier op voorbereid te zijn. Het is dan ook goed om stil te staan bij wat er gebeurt als je er niet meer bent en wat dit voor (financiële) invloed heeft op je nabestaanden. Om je nabestaanden te ontzorgen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Of een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou is, lees je in deze blog. 

© Pexels.com

Het belang van een overlijdensrisicoverzekering

Als je nadenkt over wat er gebeurt na je overlijden, weet je ook wat je alvast kunt regelen. Je hoeft namelijk zeker niet alles over te laten aan je nabestaanden. Zo kun je nu bijvoorbeeld al een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om je nabestaanden niet op te zadelen met financiële lasten na je overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een orv of nabestaandenverzekering genoemd, is een financieel vangnet voor je nabestaanden. Heb jij bijvoorbeeld een groot gezin en ben je de kostwinner? Dan valt er ineens veel weg als jij komt te overlijden. Het is natuurlijk een emotioneel ingrijpende gebeurtenis, maar ook financieel kan dit een grote invloed hebben op je nabestaanden. Zo is er misschien niet genoeg geld om de huur mee te betalen. Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, weet je zeker dat je nabestaanden financieel niet in de knel komen als jij er niet meer bent.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Om te weten of een overlijdensrisicoverzekering iets voor je is, is het belangrijk om te weten hoe zo’n verzekering precies werkt. Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld. Het belang van zo’n verzekering is dus om je nabestaanden, ook na je overlijden, nog financieel te kunnen ondersteunen. Hiervoor betaal je een maandelijkse premie. Een overlijdensverzekering kun je afsluiten tussen je 18e en je 65e. De looptijd hiervan kun je zelf bepalen, zolang deze tussen de 10 en 50 jaar ligt. Als je nog jong bent is het logischer om een verzekering met een  looptijd van 50 jaar af te sluiten, omdat je ervan uitgaat dat je op jonge leeftijd nog niet komt te overlijden. Het is belangrijk om te onthouden dat de verzekering mag lopen tot de dag voorafgaand aan je 75e verjaardag.

© Pexels.com

Zo sluit je een overlijdensrisicoverzekering af

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet je wel goed weten wat je precies afsluit. Denk hierbij aan de soort overlijdensverzekering, zoals een gelijkblijvende of lineair dalende verzekering. Daarom kun je van tevoren je orv vergelijken op basis van verschillende factoren. Zo weet je zeker dat de overlijdensverzekering die jij kiest precies bij je voorkeuren aansluit. Op deze manier kunnen je nabestaanden na jouw overlijden dankzij jouw hulp de draad van het leven langzaamaan weer oppakken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *