Gezond & Wel

De meest gestelde vragen over het verwijderen van spataderen

Spataderen zijn kronkelige en verwijde aderen. Vaak zijn ze te zien als de donkere opvallende aders op het been maar in veel gevallen liggen ze ook verborgen. Dan zijn ze niet te zien met het blote oog maar kunnen wel klachten geven. Wanneer je spataderen niet tijdig laat behandelen, kunnen ze vervelende klachten geven zoals kramp, vermoeide benen of pijnlijke benen. Ze gaan niet vanzelf weer weg. Om klachten te voorkomen is het daarom van belang om ze te laten verwijderen.

© Pexels.com

Het verwijderen van spataderen roept vaak veel vragen op. Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet:

Zijn spataderen gevaarlijk wanneer ik ze niet laat verwijderen?

Het is niet zo dat spataderen levensgevaarlijk zijn en met spoed moeten worden verwijderd. Ze zijn echter ook niet geheel onschuldig. Wanneer spataderen te lang onbehandeld blijven, kunnen ze zorgen voor complicaties. Dit zal beginnen met pijnlijke benen, vermoeide benen en kramp. Uiteindelijk kan het zorgen voor huiduitslag, verkleuring en zelfs niet helende wonden en zweren op het been.

Zijn spataderen te voorkomen?

Nee, spataderen zijn helaas niet helemaal te voorkomen. Het is grotendeels genetisch bepaald of je ze krijgt of niet. Wel kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op het ontstaan van spataderen te verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld steunkousen dragen, niet te lang staan of zitten, regelmatig bewegen, voldoende water drinken en zorgen dat je een gezond gewicht hebt.

Welke behandelingen zijn er mogelijk tegen spataderen?

Om spataderen te verwijderen zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kun je ze laten inspuiten met een bepaalde vloeistof, ze laten laseren of operatief laten verwijderen. Wat deze behandelingen precies inhouden lees je hier. Kies hierbij altijd voor een kliniek waar ervaren spataderspecialisten aanwezig zijn.  

Welke spataderbehandeling is het beste?

Geen enkele spataderbehandeling is beter of slechter dan de ander. Het gaat erom welke behandeling het beste is voor jouw soort spatader. Hier kom je alleen maar achter door je spataderen te laten onderzoeken door een spataderspecialist. Tijdens een consult zal er een echo-duplex onderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt er door middel van een echo gekeken of er ook sprake is van dieper gelegen spataderen. Bij sommige klinieken kan dit vrijblijvend en kosteloos. Bijvoorbeeld door middel van een microconsult bij Optimum Clinics. Na dit consult krijg je direct uitleg over het soort spatader en welke behandeling hier het beste bij past.

© Pexels.com

Wordt het verwijderen van spataderen vergoed door de zorgverzekering?

Het eerste consult met duplex onderzoek wordt vergoed. Of de daadwerkelijke behandeling wordt vergoed is afhankelijk van het soort spatader en welke behandeling er nodig is. Zo worden kleine zichtbare spatadertjes in principe niet vergoed omdat dit wordt gezien als een cosmetische behandeling. De grotere dieper gelegen spataderen kunnen in veel gevallen wel voor vergoeding in aanmerking komen.  Tijdens een eerste consult zul je na het onderzoek uitleg krijgen over welke behandeling het beste is en of deze vergoed wordt door de zorgverzekering.

Een spataderbehandeling kan best spannend zijn en veel vragen oproepen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met een spatader kliniek. Zij helpen je graag verder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *