Persoonlijkheid

Persoonlijkheidstype ESFJ: De Consul

Mensen met deze persoonlijkheid zijn populaire mensen. Het zijn leiders die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Ze hebben veel vrienden en zijn goed in het organiseren van feestjes en andere bijeenkomsten. Ze hebben oog voor de behoeften van anderen en doen hun best om iedereen tevreden te stellen. Hieruit vloeit voort dat het behulpzame types zijn die graag zinvol bezig zijn. Ze houden zich hierbij aan de regels en respecteren hiërarchie. Ze horen thuis in de groep van de Schildwachten, waar je ook de Logisticus, de Leidinggevende en de Verdediger in terugvindt.
Consuls zijn gezellige mensen die goed kunnen luisteren. Ze onthouden wat belangrijk is voor de ander, wat hen, in combinatie met hun warme persoonlijkheid, attente mensen en geweldige netwerkers maakt. Controle is voor hen belangrijk, vooral omdat ze conflicten willen vermijden.

Persoonlijkheidstype ESFJ De Consul
© Pixabay.com

Sterke en zwakke punten

Consuls hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en werken hard om te voldoen aan de verwachtingen. Het feit dat ze sociale status en invloed zo belangrijk vinden, heeft wel een keerzijde: het kan hun creativiteit en ruimdenkendheid beperken. Ze kunnen terughoudend en kritisch zijn naar mensen die niet de gebaande paden volgen. Consuls houden van stabiliteit en veiligheid. Nadeel hiervan is dat ze niet snel buiten hun comfortzone zullen treden. Ze kunnen vanuit hun gekwetste gevoelens erg defensief worden wanneer iemand kritiek heeft op hun gewoonten of overtuigingen.
Het zijn geliefde partners en gewaardeerde collega’s en werknemers omdat ze er zo hun best voor doen om alles volgens plan te laten verlopen. Consuls hebben die waardering ook echt nodig en als ze die niet krijgen, gaan ze mogelijk vissen naar complimentjes. Het zijn mensen waar je van op aan kunt. Ze maken graag deel uit van een groep en zijn binnen de groep vaak de voortrekker en de verbinder. Omdat ze zo gericht zijn op de behoeften van anderen, vergeten ze soms wat ze zelf nodig hebben. Ze geven dan al hun energie weg en hun tank raakt leeg.

Relaties en vriendschappen

Consuls houden niet van vluchtige affaires: ze willen een stabiele relatie met 1 partner die hun de veiligheid en waardering geeft waar ze behoefte aan hebben. Deze emotionele afhankelijkheid kan bij onvolwassen types leiden tot een ongezonde relatie, waarin de Consul hunkert naar goedkeuring en er alles aan wil doen om die te verkrijgen. Hun levenspartner en gezin zijn heel belangrijk voor hen. Consuls hebben graag duidelijkheid in relaties, maar houden niet van kritiek en confrontatie. Dit maakt het lastig om problemen met hen te bespreken. Consuls kunnen echt in de put raken als hun partner zich niet kan vinden in hun ideeën. Zo lang hun partner achter hun staat, kunnen Consuls bijzonder sterk en volhardend zijn in moeilijke tijden. Het zijn inspirerende, bemoedigende mensen die graag hun vrienden bijstaan. Dit zorgt voor goede vriendschappen. Consuls zijn makkelijke praters, wat hen populair maakt op feestjes en recepties.

Persoonlijkheidstype ESFJ De Consu
© Pixabay.com

Carrière

Consuls zijn goede managers, boekhouders en administratief medewerkers. Ze verwachten dat autoriteit gerespecteerd wordt en gebaseerd is op duidelijke regels en verwachtingen. Consuls brengen graag structuur aan en komen het best tot hun recht in een omgeving waar de taken en de rolverdeling duidelijk zijn. In een omgeving waar ze veel vrijheid krijgen, kunnen ze zich al snel verloren en onzeker voelen. Ze hebben geen moeite met routine werkzaamheden: ze zien deze als gestructureerde taken die afgewerkt moeten worden en dat geeft hen voldoening. Het liefst werken ze als persoonlijk boekhouder of secretaresse, omdat ze het menselijk contact waarderen en in gesprek kunnen gaan met degene die zij helpen. De waardering van de ander is immers heel belangrijk voor de Consul!
Andere werkgebieden waar het enthousiasme en luisterend oor van de Consul goed tot zijn recht komt, zijn de gezondheidszorg, het onderwijs, coaching en maatschappelijk werk. Omdat het zulke sociale types zijn, beschikken ze vaak over een groot netwerk. Hier kunnen anderen veel profijt van hebben. Waar Consuls ook werkzaam zijn, hun sociale karakter in combinatie met hun praktische instelling maakt hen fijne werkgevers/werknemers!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *