Gezond & Wel

Positief blijven bij negatieve feedback

Het kan flink lastig zijn: kritiek krijgen op je werk. Wat als je deze negatieve feedback nou eens zou kunnen omzetten in iets positiefs? In dit artikel leer je positief te blijven en negatieve feedback om te zetten in groeikansen. Klinkt veel beter, toch?

© Pixabay.com

Luister actief in plaats van defensief

Defensief luisteren zit in onze natuur. Dit wil zeggen dat we niet luisteren om te begrijpen wat er gezegd wordt, maar om persoonlijke fouten, onnauwkeurigheden of verkeerde conclusies te spotten. Probeer bewust en actief te luisteren naar je kritische collega, laat hem of haar rustig uitspreken en stel vervolgens vragen ter verduidelijking.

Voorbeeld: “Wat bedoel je met ‘niet pro actief’? Kun je daar een voorbeeld van geven?”

Vraag om tijd voor (zelf)reflectie

Vraag je collega om tijd voor (zelf)reflectie. Dit ontlaadt de situatie direct, laat zien dat je de feedback van de ander serieus neemt en geeft jou ruimte om na te denken over wat je zojuist verteld is. Koppel de boodschap daarbij los van de vorm en kijk alleen naar de feiten. Wat is er precies gezegd? Herken je je daarin? Wat kun je eruit halen? Focus je op de mogelijkheden voor (zelf)ontwikkeling.

Voorbeeld: “Ik heb tijd nodig om hierover na te denken. Vind je het goed als ik er later op terugkom?”

© Pixabay.com

Kom er later op terug mét een actieplan

Vraag jezelf vervolgens af wat je kunt doen met die informatie. Wat is je volgende stap? Probeer de negatieve feedback om te zetten in positieve ontwikkelingen en concrete vervolgacties:

  • Dit ga ik doen
  • Dit resultaat verwacht ik ervan
  • Dit is hoe dat mijn (samen)werkresultaten verbetert

Maak ten slotte een afspraak met de kritische collega en leg je actieplan uit. Zo toon je vermogen om van anderen te leren en erdoor te groeien (en wie weet verbluf je je manager ook wel met je vooruitgang).

Betrap jij jezelf ook weleens op het geven van ongenuanceerde, negatieve feedback? Ook daar kun je aan werken. Volg bijvoorbeeld een training feedback geven. Prettig voor jezelf én voor je (werk)omgeving.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *