Gezond & Wel

Waarom is goed slapen belangrijk?

Of je slapen nu heerlijk vindt om te doen of het eigenlijk liever overslaat: belangrijk is het zeker. Slaap doet namelijk veel voor je. Maar waarom is het nu precies zo essentieel om goed en lang genoeg te slapen? Het is best interessant om daar eens wat dieper in te duiken. In dit artikel lees je er meer over!

© Pexels.com

Beter humeur

Het is wel zo prettig om met een goed humeur op te staan. En je dag door te komen! Je slaap speelt hier een grote rol in. Je bent namelijk minder snel prikkelbaar als je goed slaapt. Ook kun je beter omgaan met stress. Je verbetert je algehele stemming en welzijn door voldoende te slapen. Heb je hier problemen mee? Daar kunnen uiteenlopende redenen voor zijn. Als het voor jou regelmatig lastig is om de slaap te vatten, kun je slaappillen zonder recept proberen. Daarmee word je weer de vrolijkere versie van jezelf. Merk je bijvoorbeeld dat je anderen snel afsnauwt? Of dat je veel minder geduld hebt dan in de periode waarin je wel goed sliep? Dan is toch wel duidelijk dat het slechtere slapen een negatieve rol speelt in je leven. Slaapgebrek kan zelfs een verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder depressie en angst.

Cognitieve functies

Slaap is van invloed op je cognitieve functies. Rust je ’s nachts niet genoeg uit, bijvoorbeeld omdat je moeilijk in slaap komt? Of juist omdat je vaak wakker wordt tijdens je slaap? Dat kan je concentratie en productiviteit belemmeren. Je kunt de informatie die je gedurende dag binnenkrijgt minder goed verwerken en opslaan. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens je werk. Ook onrustig slapen kan ervoor zorgen dat je cognitieve functies verslechteren. Genoeg reden dus om slaapproblemen op te lossen. Dit houdt elkaar ook in stand. Als je te maken hebt met bijvoorbeeld stress of burn-out klachten, kan het extra moeilijk zijn om tot rust te komen. Er is dan sprake van een gebrek aan balans in het autonome zenuwstelsel. Dit maakt het lastig om te ontspannen, omdat je steeds actief en alert bent. Je moet dan als het ware weer leren te ontspannen.

Fysieke prestaties

Ook bij je fysieke prestaties speelt je slaap een rol. Je lichaam is sneller uitgeput als je niet goed of niet genoeg slaapt. Dit merk je bijvoorbeeld als je gaat sporten en heel snel uitgeput bent. Maar ook bij de alledaagse fysieke taken kan dit minder soepel of makkelijk verlopen. Op de langere termijn kan slecht slapen je zelfs vatbaarder maken voor verschillende lichamelijke problemen, zoals obesitas, diabetes, hartproblemen, depressie en dementie. Je slaap heb je dus hard nodig! Het lichaam herstelt zich, met name tijdens de periodes van onze diepe slaap. Je lichaam repareert onder andere beschadigde cellen tijdens de slaap. En bouwt spieren op. Ook versterkt een goede nachtrust je immuunsysteem. Je lichaam kan dan dus beter infecties en ziektes bestrijden. Daarom is goed slapen zo belangrijk, onder andere voor je lichaam en fysieke prestaties.

Slaap verbeteren

Kun jij de slaap moeilijk vatten? Slaapproblemen kennen verschillende vormen. Denk aan moeilijk inslapen, vaak wakker worden of helemaal niet in slaap kunnen vallen. Pak deze problemen aan. Je kunt een natuurlijk slaapmiddel gebruiken. Maak er ook een gewoonte van om op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook op een vast tijdstip weer op te staan. Dat zorgt voor structuur en ritme in je dagelijkse planning. Zorg verder dat het koel en donker is op je slaapkamer. En neem je telefoon liever niet mee de slaapkamer in, zeker als je moeilijk slaapt. Je kunt bijvoorbeeld wel een boek lezen.

© Pexels.com

Het is duidelijk: zowel voor je mentale als je fysieke gezondheid is slapen belangrijk. Mocht je al goed en lang genoeg slapen (of in ieder geval bijna iedere nacht): ga daar vooral zo mee door. Je lichaam is je dankbaar! Bij moeite of problemen met slapen, is het verstandig om dit aan te pakken. Gelukkig kun je dat op verschillende manieren doen. Gedurende de dag gaat je lichaam zo weer beter functioneren!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *