Gezond & Wel

Spijkermat: hoe gebruik je het en wat zijn de voordelen?

Heb jij regelmatig lichamelijke klachten, slaap je slecht of kan je wel wat meer energie gebruiken? Dan is het gebruik van een spijkermat wat voor jou. Het liggen op een spijkermat is een ritueel wat al eeuwenoud is en voorkomt in diverse culturen. Dit is niet zonder reden, het gebruik van de mat brengt namelijk vele gezondheidsvoordelen met zich mee.

© Pexels.com

De spijkermat: ervaar de vele voordelen

Maak je regelmatig gebruik van de spijkermat, dan zorgt dit voor een algehele ontspanning. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen waar je van kan profiteren. Ten eerste zal je meer energie ervaren en beter slapen. Heb je lichamelijke klachten, bijvoorbeeld aan je rug of schouders, dan kan de pijn verminderen. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd en wordt er meer oxytocine en endorfine in je lichaam aangemaakt. Dit zorgt voor meer innerlijke rust en minder stress.

Het stimuleren van de doorbloeding heeft een positief effect op de zuurstofopname in het lichaam. Ook worden afvalstoffen sneller afgevoerd uit jouw lichaam. Verder zijn er nog meer voordelen die je zal ervaren na het gebruik van de spijkermat, zoals minder pijn bij menstruatiekrampen en het losser worden van vastzittende spieren.

Wat is het beste moment om de spijkermat te gebruiken?

Er zijn verschillende momenten waarop je jouw spijkermat in gebruik kan nemen. Doe het bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat of juist als je net wakker bent geworden. Kom helemaal tot rust op de spijkermat na een drukke dag op werk of gebruik het tijdens het werken. Je kan op elk moment van de dag de voordelen van de mat ervaren. Het is zelfs mogelijk om het buitenshuis te gebruiken, doordat je de spijkermat gemakkelijk overal mee naartoe neemt.

Tips voor beginners

Heb jij nog geen ervaring met de spijkermat, dan is het verstandig om het gebruik rustig op te bouwen. Ga op het begin niet meer dan een paar minuten op de mat liggen. Uiteindelijk kan je dit uitbreiden naar tien tot twintig minuten per dag. Verder is het van belang dat je jouw gewicht gelijkmatig verdeelt en je focust op je ademhaling. Voor de beste gezondheidseffecten ga je op de mat liggen zonder kleren aan. Dit kan op het begin nog wat ongemakkelijk aanvoelen. Daarom kan je ervoor kiezen om de eerste paar keren wel wat kleren aan te trekken.

© Pexels.com

Verschillende posities

Je kan op verschillende manieren gebruikmaken van de spijkermat. Zo kan je bijvoorbeeld op je rug gaan liggen. Dit is ideaal als jij pijnklachten ervaart in jouw nek, schouders of rug. Ook kan je een speciaal kussen kopen waar je met je hoofd op kan liggen. Heb jij regelmatig last van hoofdpijn of een stijve nek? Dan is het spijkermat kussen ideaal. Verder kan je op de mat gaan staan of erop liggen met je buik. Wat voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van de klachten die jij ervaart.

Kortom, een spijkermat kopen is een must voor iedereen die toe is aan een diepe ontspanning van zowel het lichaam als de geest!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *