Lifestyle & Interieur

Geurstokjes in huis: gezond of ongezond?

Je woning is een plek waar je je altijd thuis wil voelen. Iets wat daar enorm bij help is een lekkere geur. Dit zorgt namelijk voor een ontspannen sfeer en een aangename woonervaring. Een goede manier om constant een lekkere geur in je woning te hebben zijn geurstokjes. Maar hoe gezond is dat eigenlijk?

© Pexels.com

Wat zijn geurstokjes?

Geurstokjes zijn houten stokjes die voor een deel zijn ondergedompeld in geurvloeistof. Deze geurvloeistof heeft meestal olie als basis. Doordat de olie in de stokjes trekt, wordt de geur verspreid door de kamer. Dit gebeurt op een geleidelijke manier. Het is anders dan een geurkaars, omdat de stokjes continu geur af geven. Je hoeft er dus niet aan te denken om ze aan te steken. Ook gaan ze enorm lang mee. Hoe lang precies hangt af van de hoeveelheid, maar meestal tenminste vier weken. Geurstokjes zijn er in allerlei verschillende geursoorten, dus kun je precies kiezen waar je van houdt.

Een lekkere geur in huis

Er is vaak aangetoond dat een lekkere geur in huis belangrijk is voor de gemoedstoestand. Geur heeft een grote invloed op je hersenen en een lekker luchtje in je woning kan echt het verschil maken. Een ruimte die lekker ruikt voelt meteen schoner en verwelkomend. Vaak heb je zelf niet eens meer door hoe je huis ruikt, maar gasten natuurlijk wel. Door een geurverspreider in de kamer te hebben weet je altijd zeker dat het er lekker ruikt.

Hoe gezond zijn geurstokjes?

Aangezien de geur van geurstokjes door de lucht wordt verspreid, hangt de geurvloeistof constant in de lucht. Dit betekent ook dat je deze inademt. Dit lijkt misschien geen fijn idee, maar eigenlijk zijn geurstokjes beter voor de gezondheid dan vrijwel alle andere manieren die er zijn om een lekkere geur te verspreiden.

In tegenstelling tot geurstokjes, zijn brandbare geurverspreiders bij veelvuldig gebruik slecht voor de gezondheid. Aangezien er stoffen verbrand worden vermindert de luchtkwaliteit in huis. In bijvoorbeeld wierrook worden vaak chemicaliën toegevoegd die via de verbranding in de lucht terechtkomen en slecht zijn voor de luchtwegen. Een van de stoffen die vrijkomen is benzeen, en dat kan zelfs kankerverwekkend zijn. Bij geurkaarsen komt er ook vaak een deel van de was terecht in de lucht. Let dus goed op met geurverspreiders die je moet branden.

© Pexels.com

Geurstokjes hebben daarentegen helemaal geen nadelig effect op de gezondheid. Dat komt omdat er geen verbranding nodig is om de geur te verspreiden. Toch is het om irritatie te voorkomen wel belangrijk dat je de ruimte waarin de stokjes staan blijft ventileren. Anders komt er teveel van de geur in de lucht, en dat is nooit een goed idee. Ook is het slim om er van tevoren achter te komen of je misschien allergisch bent voor de geurstokjes. Dat komt niet vaak voor, maar is wel erg vervelend wanneer je het pas later merkt.

Al met al zijn geurstokjes dus helemaal niet slecht voor je gezondheid, maar kan het juist helpen om je thuis te voelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *