Lifestyle & Interieur

Waarom krijg ik zulke hoge rekeningen van de tandarts?

Iedereen in Nederland is verzekerd tegen medische kosten. Verplicht. Door de basisverzekering verplicht te stellen voor iedereen, weet de overheid zeker dat iedereen in ieder geval de meest noodzakelijke medische zorg kan ontvangen zonder hierdoor in de financiële problemen te komen. Ook worden de kosten hiervan gedragen door ons allemaal, en kan de zorg op deze manier goed blijven draaien, op een hoog niveau. Wel zo prettig. Wat echter lang niet iedereen weet, is welke kosten nu precies wel en niet vergoed worden vanuit dit basispakket. En dat kan tot onaangename verrassingen leiden, zeker als het bijvoorbeeld gaat om de tandarts.

© Pixabay.com

De tandarts zit niet in het basispakket

In het basispakket vind je de meest elementaire dekkingen voor medische kosten die je als mens kunt maken. Zo is een bezoekje aan de huisarts, de eerste persoon waar je je met medische klachten moet melden, altijd gedekt. Zo heb je altijd en overal de beschikking over medische zorg. Ook de meeste bezoekjes aan het ziekenhuis, zowel poliklinisch als wanneer je opgenomen moet worden, worden volledig vergoed, en zo zijn er nog veel meer kosten die vanuit de basisverzekering worden betaald. Er zijn er echter ook meer dan genoeg waarvoor dat niet geldt.

De tandarts, bijvoorbeeld. Hier is regelmatig discussie over, want valt een goede mondgezondheid ook niet onder elementaire medische zorg? Voor kinderen onder de 18 jaar wel, zo oordeelt de overheid. Zij kunnen via de basisverzekering, die zij gratis krijgen via hun ouders, zonder kosten naar de tandarts, wat er ook nodig is. Voor volwassenen is dit niet het geval. Bezoekjes aan de tandarts, zowel voor controle als voor behandelingen, vallen in principe niet onder het basispakket en worden daaruit dus niet vergoed. Heb je uitsluitend het basispakket als zorgverzekering, dan verklaart dat dus waarom de tandarts je steeds van die hoge rekeningen stuurt: je bent simpelweg niet verzekerd voor deze kosten.

© Pixabay.com

Hoe los je dit op?

Is er een manier om deze hoge rekeningen te voorkomen, anders dan gewoon niet meer naar de tandarts gaan? Zeker wel! De tandarts vermijden is geen goed idee, wanneer je dan na jaren toch weer eens gaat zijn de kosten vaak nog veel hoger. Een tandartsverzekering afsluiten, dat is verstandiger. Hiermee wordt het overgrote deel van de kosten voor de tandarts wél vergoed, en krijg je voortaan voor de meeste behandelingen geen rekeningen meer toegestuurd. Je betaalt een vast bedrag per maand, en je hoeft je voortaan geen zorgen meer te maken over rekeningen van de tandarts: dat maakt een bezoekje toch minder pijnlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *