Gezond & Wel

Smaakprofielen van wijn leren herkennen: hoe doe je dat?

Wijn is bijzonder veelzijdig, omdat je er ontzettend veel verschillende smaaknuances in tegenkomt. Zo heb je de jongere witte wijnen met bijvoorbeeld een fruitig, zacht, fris, licht of levendig smaakprofiel, maar zijn er ook vollere witte wijnsoorten die vanwege een langere houtrijping wat romiger, rijker en aromatischer worden. Daarnaast zijn er witte wijnsoorten te vinden met hoge zuren en citrusachtige aroma’s, en wijnen die juist wat zoeter of kruidiger zijn van smaak.

© Pexels.com

Bij de rode wijnsoorten kun je de smaakprofielen dan weer indelen in stevig, complex, zwaar en krachtig, maar ook in licht, soepel, fruitig en zacht. Verder wordt de smaak van rode wijn ook deels bepaald door de hoeveelheid aanwezige tannines. Stevige rode wijnen hebben meer tannines dan de soepele rode wijnsoorten.

Hieronder lees je meer over de verschillende smaakprofielen van wijn.

Lichte, frisse witte wijnen

Een frisse, lichte witte wijn heeft over het algemeen hoge zuren en een licht kruidig en fruitig karakter. Neem bijvoorbeeld een Nieuw-Zeelandse wijn van de Sauvignon Blanc en je herkent meteen die knisperend frisse, zachte smaaknuances. Een mooi zonnig exemplaar met dit smaakprofiel uit Nieuw-Zeeland is bijvoorbeeld de Anna’s Way Sauvignon Blanc. Deze wijn is aangenaam rond qua mondgevoel, en citrusachtig en tropisch vanwege de aroma’s van fruitsoorten zoals passievrucht en guave. Ook herken je verse kruiden zoals dille en basilicum. Ideaal bij een zomerse salade, asperges met zalm of lichte kazen zoals mozzarella en halloumi.

Stevige en complexe rode wijnen

Als we het hebben over een stevige wijn met een complex of krachtig karakter, dan gaat het om een gerijpte rode wijnsoort met veel smaak, duidelijke aanwezige tannines en een stevige body. Met complex wordt bedoeld dat je een grote variatie aan subtiele smaken en verfijnde aroma’s kunt herkennen in de wijn. Meestal is een complexe en stevige wijn van hoogwaardige, exclusieve kwaliteit en herkenbaar aan een diepe donkerrode kleur en een lange finale, oftewel: een lange en intense nasmaak.

Goede voorbeelden van stevige wijnsoorten zijn bijvoorbeeld Rioja, Bordeaux of een lang gerijpte tempranillo wijn. Dit zijn echte krachtpatsers die vanwege hun smaakvolle karakter en stevige structuren goed smaken bij een stoere en robuuste steak, of bij een rijke pastasaus.

© Pexels.com

Zacht en soepele rode wijnen

Een zachte, soepele rode wijn is in tegenstelling tot de stevige wijnsoorten juist een fijne ongecompliceerde wijn die goed aansluit bij veel verschillende gerechten. De wijnen met dit smaakprofiel zijn jong, toegankelijk, vaak vrij licht en hebben weinig tot geen tannines waardoor ze niet snel te dominant zijn als je ze combineert met een maaltijd. Dit maakt een soepele wijn harmonieus en een echte allemansvriend. Voorbeelden van dit soort zijdezachte, romige rode wijnsoorten zijn bijvoorbeeld Merlot, maar ook een jonge Barbera is vrij laag of gematigd in tannines. Perfect te serveren bij wortelgroenten, camembert of romige pasta’s met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffel!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *