Gezond & Wel

Weinig zorgkosten? Dan kun je vaak besparen op je maandelijkse premie

Maak jij jaarlijks nauwelijks zorgkosten? Kom je misschien eens een keertje bij de huisarts, maar heb je vrijwel nooit fysiotherapie of medicijnen nodig, en heeft ook de tandarts bepaald zijn of haar handen niet vol aan je? Dan kan het best krom voelen om iedere maand een flink bedrag aan premie af te dragen aan je zorgverzekeraar. Deze kosten haal je er namelijk meestal niet uit, en dat kan vervelend zijn. Alhoewel je een verzekering vooral afsluit om te voorkomen dat je hoge kosten maakt op het moment waarop je wél dure medische zorg nodig hebt, zijn er manieren die ervoor kunnen zorgen dat je premie niet hoger is dan noodzakelijk. Zeker wanneer je weinig zorgkosten maakt en gezond bent, kan dat een goede manier zijn om geld te besparen.

© Pixabay.com

Welke zorgverzekering kies je?

Maak je nauwelijks zorgkosten, dan kan het verleidelijk zijn om te denken dat je net zo goed geen zorgverzekering af kan sluiten. Dit is echter geen optie. Iedere volwassen Nederlander is verplicht om bij een verzekeraar naar keuze in ieder geval de basisverzekering af te sluiten.
Dat is natuurlijk niet voor niets. Ten eerste is dit een manier om de kosten van de zorg met zijn allen te dragen. Ten tweede voorkomt het dat mensen die medische zorg nodig hebben deze vermijden, omdat ze geen geld hebben om de rekeningen ervan te betalen. In het basispakket vind je daarom de meest elementaire zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis, zodat je hier in ieder geval altijd toegang tot hebt.

Bij welke verzekeraar je de basisverzekering afsluit, dat mag je zelf weten. De dekking is bij iedereen gelijk, dus kun je gerust de zorgverzekering kiezen  met de laagste premie. Dat kan soms wel inhouden dat je niet zelf de vrijheid hebt om een zorgverlener te kiezen, omdat de verzekeraar niet met iedere zorgverlener een contract heeft.

© Pixabay.com

Aanvullende verzekeringen, eigen risico?

In principe voldoe je met alleen een basisverzekering netjes aan de regels, en hoef je geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Let dan wel op dat je bijvoorbeeld fysiotherapie en de tandarts uit eigen zak moet betalen, deze kosten zitten namelijk niet in de basisverzekering. Wil je dit voorkomen, dan kan een aanvullende verzekering een goede keuze zijn. Kies er eentje die het best bij jouw persoonlijke situatie past, zodat je niet betaalt voor kosten die je nooit gaat maken.

Daarnaast is er nog het eigen risico. De eerste 385 euro aan zorgkosten vanuit de basisverzekering betaal je zelf, enkele uitzonderingen daargelaten. Merk je dat je hier jaarlijks eigenlijk nooit aan komt? Dan kun je ervoor kiezen om daarbovenop een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Zo is een groter deel van de zorgkosten voor eigen rekening, maar is je premie wel een stuk lager. Een risico is het wel, de naam zegt het al, want maak je toch plotseling veel kosten, dan draai je daar natuurlijk wel zelf voor op.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *