Gezond & Wel

Hoe zorg je dat tandzorg niet onverwachts duur wordt

Je gaat braaf naar de halfjaarlijkse controle en denkt: ik ben goed bezig. Totdat het ineens misgaat. Een loszittende draad van een beugel, een nare botsing op het schoolplein of een kind dat ineens aan een langdurige behandeling moet beginnen. De rekening volgt snel en dan besef je pas hoeveel mondzorg daadwerkelijk kan kosten. Tandzorg lijkt overzichtelijk, maar toch worden veel mensen verrast door uitgaven die niet standaard meeverzekerd zijn.

Hoe zorg je dat tandzorg niet onverwachts duur wordt
© Pexels.com

Wat komt er kijken bij een beugel voor je kind

Wanneer kinderen een beugel nodig hebben, is dat vaak niet even snel geregeld. Eerst komt er een verwijzing, dan een intake bij de orthodontist en vervolgens een plan. Die eerste stappen zijn meestal nog betaalbaar, maar daarna wordt het anders. De volledige behandeling, die soms jaren duurt, wordt lang niet altijd gedekt als je daar niets voor geregeld hebt. Veel ouders denken: dat zit wel in het basispakket. Maar dat klopt vaak niet. Via een aanvullende regeling kun je sommige kosten voorkomen, zoals bij deze orthodontist verzekering. Zonder zo’n dekking betaal je makkelijk duizenden euro’s zelf. En dat kan wringen, zeker als je het pas ontdekt als de brackets er al op zitten.

Wat als je tanden beschadigd raken door een ongeluk

Met gebitsschade door een ongeval is het net even anders. Je kunt op een onverwacht moment vallen, uitglijden of tijdens een sport iets breken. Daar kun je je moeilijk op voorbereiden. Toch zijn de gevolgen groot als je tanden afbreken of los komen te zitten. Dan is er niet alleen haast geboden bij de tandarts, maar ook bij de financiële afhandeling. Veel mensen gaan ervan uit dat dit standaard onder hun zorgverzekering valt, maar dat is niet altijd zo. Voor zulke situaties bestaat een aparte dekking, zoals een tandongevallen verzekering, waarbij schade door een ongeluk juist wel onder valt. Zonder zo’n vangnet kunnen de kosten snel oplopen, helemaal als er blijvend letsel ontstaat.

Waarom het loont om dingen vooraf op een rijtje te zetten

Veel mondzorgkosten kun je voorspellen als je verder vooruit durft te kijken dan de eerstvolgende controle. Heeft je kind nu al scheve tanden? Dan is de kans groot dat een beugel eraan komt. Speel je vaak intensieve sporten? Dan is de kans op gebitsschade simpelweg groter. Door daar alvast rekening mee te houden wanneer je je aanvullende zorgverzekering kiest, voorkom je nare financiële verrassingen. Het hoeft niet duurder te zijn, als je maar weet waarvoor je kiest.

Hoe zorg je dat tandzorg niet onverwachts duur wordt
© Pexels.com

Wat ook helpt: check elk jaar even je polisvoorwaarden. Daar kun je vaak al binnen een paar minuten zien of je dekking nog past bij je situatie. Simpel, maar goud waard als er iets gebeurt. Er zijn genoeg verhalen van mensen die dachten goed verzekerd te zijn, maar toch alles zelf moesten betalen. Juist omdat er nét iets anders in de kleine letters stond dan ze dachten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *