Gezond & Wel

Gezonde, frisse venkel

Bij groente denk je misschien niet altijd aan venkel. Venkel is dan ook een groente die vaak vergeten of ondergewaardeerd wordt. Toch zijn er heel veel redenen om venkel te eten. Het is niet alleen maar een gezonde, veelzijdige en ietwat naar anijs smakende groente. Venkel is een stevige, witte knol en groeit bovengronds. Het loof kan soms wel een hoogte van twee meter bereiken.
Superfood venkel kan uitstekend bij allerlei kwaaltjes worden toegepast. Lees daarover hieronder meer over.

Gezonde, frisse venkel
© Pixabay.com

Reinigend vermogen
Venkel heeft een vochtafdrijvend en reinigende werking. Daardoor wordt je leverfunctie ondersteund. Allerlei giftige stoffen worden versneld via je urine uit het lichaam afgevoerd.

Voorkomen van bloedarmoede
Venkel draagt, doordat het veel ijzer bevat, bij aan de aanmaak van hemoglobine waarmee rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Die zorgen voor het transport van zuurstof in je lichaam, en voorkomen bloedarmoede. Daardoor voel jij je energieker en minder moe.

Verbeterde hersenfuncties
Venkel zou bepaalde hersenziektes zoals Parkinson, Alzheimer en MS kunnen vertragen en zelfs voorkomen. Venkel bevat het mineraal kalium dat de zuurstoftoevoer naar je hersenen bevordert.

Voorkomen van hart- en vaatziekten
Kalium, dat in venkel zit, helpt ook de bloeddruk te reguleren. Doordat kalium de bloedvaten verwijdt, wordt de druk op de bloedvaten minder en kunnen hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Boordevol antioxidanten
Vrije radicalen (kleine moleculen die door hun agressieve werking lichaamscellen kunnen beschadigen) vormen voortdurend een bedreiging. Die vrije radicalen kunnen door zware lichamelijke inspanningen en het gebruik van alcohol, geneesmiddelen, roken, verbrand eten en oud frituurvet toenemen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen deze vrije radicalen. In venkel zitten maar liefst drie verschillende soorten antioxidanten die elkaar, samen met vitamine C, versterken. Bovendien wordt vroegtijdige veroudering tegengegaan. Gezonder én knapper worden tegelijk, wie wil dat nou niet?

Het antioxidant vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en ondersteuning van het immuunsysteem waardoor jij je energieker voelt. Vitamine C ondersteunt ook het goed functioneren van het zenuwstelstel.

Goed voor de luchtwegen
Venkel bevat twee stofjes, cinelol en anetol, die een slijmoplossend vermogen hebben. Wanneer je last hebt van slijm in je luchtwegen kan venkel verlichting geven.

Gezonde, frisse venke
© Pixabay.com

Goed voor de spijsvertering
Venkel stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen. Hierdoor wordt enerzijds de opname van voedingsstoffen gestimuleerd en anderzijds ook de afbraak van voedingsstoffen ondersteund.
Het stofje asparaginezuur voorkomt de opbouw van overtollig gas (winden) doordat het lucht afdrijvende eigenschappen bezit.

Antibacterieel
Andere stoffen in venkel zouden in staat zijn bacteriën tegen te gaan, bijvoorbeeld diarree, een klacht die door bacteriën ontstaat.

Goed voor de lijn
Venkelzaadjes zouden de eetlust afremmen en kan je ondersteunen wanneer je wilt afvallen. De zaden gaan ook nog eens je rommelde maag tegen. Wist je dat je adem door op venkelzaadjes te kauwen frisser wordt?

Kalmerende verfrissing
Venkelthee heeft een kalmerende werking maar verfrist bovendien ook je mond. De thee kan ook met mate aan baby’tjes met darmkrampjes worden gegeven.

Tot slot
Na al deze goede eigenschappen kun je natuurlijk niet wachten om met venkel aan de slag te gaan en geheel terecht. Venkel is een enorm veelzijdige groente die je kunt koken, roerbakken of stoven. Maar ook rauw in een salade, bijvoorbeeld in combinatie met sinaasappel is het een geweldige smaakmaker. Ook als soep niet te versmaden. Met het ragfijne en frisse loof kun je je gerechten perfect decoreren.
Let bij het kopen van een venkelknol op de aanwezigheid van kleine, bruine vlekjes. Hoe ouder de knol, des te meer vlekjes. Venkel kan ongeveer een week in de koelkast worden bewaard.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *