Gezond & Wel

Dit moet je weten over levensverzekeringen

Een verzekering waar we liever niet te lang bij stil staan is de levensverzekering. We zijn namelijk vooral bezig met het leven van ons leven, niet met de voorbereidingen op het einde hiervan. Toch sluit 65% van de Nederlanders een levensverzekering af. Maar wat zijn levensverzekeringen eigenlijk en heb jij deze nodig? Hieronder zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. 

© Pexels.com

De uitvaartverzekering

Een uitvaart kost vandaag de dag zo’n €7.500,- tot €9.500,- en dat is best een bedrag wat niet voor iedereen in één keer op te hoesten is. Wanneer jij (plotseling) komt te overlijden wil je dan ook niet dat je nabestaanden worden geconfronteerd met deze kosten. Daarom sluiten veel Nederlanders een uitvaart verzekering af; zodat ze er zeker van zijn dat hun nabestaanden deze financiële last bespaard blijft. Een groot voordeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering is dat je vanaf dag één verzekerd bent. Je weet dus zeker dat de uitvaartverzekeraar het verzekerde bedrag uitkeert aan je nabestaanden. 

De overlijdensrisicoverzekering (ORV)

De overlijdensrisicoverzekering wordt uitgekeerd na het overlijden en is niet (alleen) bedoeld voor de kosten van je uitvaart. Dit bedrag kan namelijk gebruikt worden om vaste lasten zoals de huur, hypotheek of opleiding van je kinderen te betalen. Op die manier worden je nabestaanden niet direct financieel geraakt wanneer jij er niet langer bent. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht worden door de hypotheekverstrekker. Zo weet deze namelijk dat de hypotheek betaald kan worden, zelfs bij geval van overlijden. Zo maak je het mogelijk voor je nabestaanden om het leven te blijven leven zoals ze gewend zijn.

© Pexels.com

De pluspunten

Een levensverzekering afsluiten is niet altijd verplicht.  Vaak blijft de keuze aan jou of je deze wilt afsluiten of niet. Toch zijn er veel redenen waarom een levensverzekering afsluiten een verstandige beslissing kan zijn. Naast dat je je nabestaanden geen financiële problemen bezorgt, geeft het je ook een stuk rust om te weten dat alles is geregeld, zelf wanneer jij er niet meer bent. Zo weet je dat je uitvaart bijvoorbeeld bekostigd kan worden, je kinderen naar school kunnen en je partner in jullie huis kan blijven wonen. Daarbij is het voor velen een stuk gemakkelijker om op deze manier voor de uitvaart te betalen, dan het apart zetten van zo’n €10.000,-. 

Denk voor jezelf na over de noodzaak van een levensverzekering en bespreek dit met de mensen om je heen, zodat ook zij je hierin kunnen adviseren. Zo weten ook zij waar ze aan toe zijn op het moment dat jij komt te overlijden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *