Gezond & Wel

Het Apenpokkenvirus: kom hier alles erover te weten

Het Apenpokkenvirus is opnieuw vastgesteld in landen in Europa zoals Nederland en Belgie, maar wat is het precies voor een virus? We spijkeren je kennis bij in deze blog.

© Pixabay.com (illustratieve foto niet van een apenpokkenvirus)

Geschiedenis

We trappen af met de oorsprong van deze ziekmaker, die voornamelijk voorkomt in delen van Afrika en voor het eerst werd geconstateerd door bulletjes bij apen in 1958, daarom de naam. En zoals bij iedere besmettelijke variant springt het over, zo ook op de mens. De gevallen van Apenpokken in de westerse wereld was te herleiden in het verleden naar het transport van dieren, de huidige uitbraak is echter nog niet te verbinden met deze vaststelling.

Dit zijn de symptomen

De symptomen bestaat uit twee delen:

De eerste lijkt op de jaarlijkse kwaal, doordat een persoon eerst last krijgt van hoge koorts en spierpijn, daarna komt het bekendste symptoom blaasjes namelijk naar boven, die meestal begint in het gezicht. Dit beeld strekt zich vervolgens uit over het hele lichaam.

Daaropvolgend de tweede:

Deze zichtbare punten ontwikkelen hierna tot korstjes om als laatste van de huid af te vallen. De andere verschijnselen, zoals rillingen en vermoeidheid behoren eveneens tot het indicatiepakket. De incubatieperiode van de cyclus duurt 12 dagen tot 20 dagen voordat het lijf de nieuwe toestand uitbrengt.

Verspreiding

Apenpokken kent meerdere wegen om terrein te winnen. Dat betekent tijdens een zoenpartij via de slijmvliezen, open wondjes en via de lucht, dit vormt een risico voor hulpverleners, daarvoor zijn maatregelen getroffen met onder andere een beschermde pakken en handschoenen. De snelste rondgang vindt plaats in een community waar een groep in korte tijd seks met elkaar heeft. Kortom het is een soortgelijke tactiek als bij het COVID virus dat meerdere jaren het straatbeeld in de wereld veranderde.

Behandeling

Goed nieuws: in de meeste gevallen herstelt een patiënt binnen een paar weken. Anderzijds zijn er eveneens zwaardere cases gemeld. Apenpokken verzachten is mogelijk met de reguliere medicatie tegen temperatuurverhoging, pijn of hoesten. Daarnaast liggen er in Nederland en Belgie duizenden vaccins klaar waarmee het pokkenvirus onder de duim is gekregen. De inenting is voor het laatst toegediend in 1970.

Hoe besmettelijk is het?

Om het moment van schrijven zijn er een aantal bestemmingen vastgesteld op het Europese continent en daaruit blijkt een lage schatting voor de kans op een grotere golf. Niettemin is de Nederlandse overheid onder leiding van het RIVM extra alert.
Kijkend naar de historie wijst overigens weinig erop dat we aan het begin staan van een uitbraak, hiervoor zijn de Britse cijfers relevant over de constatering van Apenpokken uit 2018: slechts een enkeling ondervond gelijke tekens als de zieke persoon.

Disclaimer. Dit is geen medisch advies noch informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *