Gezond & Wel

Hoe heb je meer energie tijdens je zwangerschap?

Het is een bekend probleem tijdens een zwangerschap: laag in je energieniveau zitten. Dit kan aan het begin van je zwangerschap spelen, maar net zo goed halverwege of juist aan het eind van je zwangerschap. Hoe kun je daar nu het beste mee dealen? En wat kun je doen om je toch energieker te voelen? We hopen dat deze tips je inspireren.

© Pexels.com

Energie uit voeding

Een groot deel van je energie haal je uit je voeding. Let er dus tijdens je zwangerschap in het bijzonder op dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo voel je je echt beter! Eet niet steeds hetzelfde, maar blijf variëren. Dit vergroot namelijk de kans dat je goed afwisselt met belangrijke voedingsstoffen. De belangrijkste stoffen haal je uit onder andere groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Je kunt je maaltijden aanvullen met een speciale zwangerschapsvitamine, als ondersteuning om je energieniveau op peil te houden. Daarnaast heb je bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap foliumzuur en vitamine D3 nodig, wat hier aan is toegevoegd. Door bewuste keuzes te maken qua voeding tijdens je zwangerschap, doe je jezelf en je kindje een plezier.

Goede zorg voor het hele gezin

Uiteraard voel je je verantwoordelijk voor de zorg voor je gezin. Heb je al (een) kind(eren)? Dan loopt dat gewoon door, ook als je zelf even niet zo lekker gaat tijdens je zwangerschap. Op zo’n moment is het fijn als alles gewoon op rolletjes loopt. Maak het jezelf hier zo makkelijk mogelijk bij. Denk bijvoorbeeld niet te moeilijk over het bereiden van de maaltijden, als je aan het eind van je (werk)dag nog maar weinig energie over hebt. Bereid gewoon iets simpels, waar je natuurlijk wel voldoende groenten en andere goede ingrediënten in stopt. Vul de gezonde maaltijden aan met een ondersteunende gummie voor vitamine kinderen, makkelijk kauwbaar met een aardbeiensmaak. Verder kun je er bijvoorbeeld aan denken om de boodschappen thuis te laten bezorgen, zodat je niet zelf naar de supermarkt hoeft te gaan. Vraag ook gerust eens hulp van je buren, een familielid of vriend(in). Misschien kan iemand eens een avondje oppassen? Of kijk natuurlijk eens goed naar de verdeling van de taken met je partner.

Pak je rust

Je bent het misschien gewend om altijd gewoon door te gaan. Om op te pakken wat je op moet pakken. Maar vergeet niet dat het tijdens je zwangerschap echt prima is om af en toe een stapje terug te doen. Je hoeft niet steeds maar vol gas te gaan. Probeer goed naar je lichaam te luisteren. Wat geeft je lichaam je aan? Plof gewoon lekker neer op de bank, als je lichaam dit duidelijk aan je vraagt. Je hoeft je hierover ook niet te verontschuldigen, of dit nu naar jezelf of naar anderen is. Ieder lichaam is trouwens ook anders. Waar de een nauwelijks vermoeidheid of andere problemen ervaart bij de zwangerschap, kan dat bij de ander helaas helemaal anders zijn. Daarom is het dus zo belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren, wat een ander je ook vertelt of wat je ook om je heen ziet in je omgeving.

© Pexels.com

Prioriteiten stellen

Hoe het je beter lukt om dat stuk rust te pakken? Het heeft ook zeker te maken met prioriteiten stellen. Durf dit te doen! Het kan zo zijn dat het je tijdelijk niet lukt om alle ballen hoog te houden. Wat staat voor jou voorop? Denk vooral aan jezelf en aan je gezin. Alles wat daarbuiten staat, kan vaak best even wachten. Later kun je weer eens de focus op je werk leggen bijvoorbeeld. Maar als je hoofd daar op het moment niet naar staat, is dat even niet anders. En rust plannen kan dus net zo goed een prioriteit zijn. Blok er misschien zelfs letterlijk tijd voor in je agenda, zodat je eraan toekomt. Dat levert je uiteindelijk juist weer wat energie op.

Door goed voor jezelf te zorgen en een stapje terug te doen wanneer nodig, kom je je zwangerschap beter door. Grote kans dat je energielevel schommelt. De ene dag kun je meer hebben dan de andere dag. En dat is helemaal prima!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *