Gezond & Wel

Op vakantie naar de zon? Houd hier rekening mee!

Het is heerlijk, een vakantie op een zonnige bestemming. Zeker als je een echte zonaanbidder bent! Maar tegelijkertijd zijn we er met z’n allen steeds meer van bewust dat de zon schade doet aan je huid. En dat de zon je kan uitdrogen. Houd hier dus in het bijzonder rekening mee tijdens een zonnige vakantie, waar déze tips je bij helpen.

© Pexels.com

Bescherm je huid

Bescherm je huid tegen de zon! De UV-straling is namelijk schadelijk voor je huid. UVA-stralen veroorzaken vroegtijdige veroudering, terwijl UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor brandwonden en het bruinen van je huid. Beide vergroten het risico op huidkanker. Dat is dus iets om serieus te nemen. Zonbescherming is absoluut een must om mee te nemen in je koffer of tas. Hiermee voorkom je onder andere veroudering van de huid (denk aan rimpelvorming en een slappere huid) en pigmentafwijkingen. Let daarbij goed op de SPF, oftewel ‘Sun Protection Factor’. Kies voor een hoge SPF voor een goede UVB-bescherming, zoals SPF 30, SPF 40 of SPF 50. Voor UVA-bescherming is er het PPD-systeem, wat staat voor ‘Persistent Pigment Darkening’. Hier kijk je dus ook naar in je keuze voor zonnebrand. Ook hier geldt: hoe hoger de factor, hoe beter. Een hogere PPD betekent namelijk een sterkere en langere bescherming tegen de schadelijke effecten van UVA-straling.

Bedekkende kleding

Met zonnebrandcrème zet je dus de belangrijke basisstap om je huid te beschermen. Breng het regelmatig aan. Zeker als je gaat zwemmen of veel transpireert, kun je het om de paar uur opnieuw aanbrengen. De Anthelios zonbeschermingsproducten van La Roche-Posay bieden deskundige UVA- en UVB-bescherming. Ook bij een gevoelige huid kun je de producten gebruiken. Optimale bescherming? Bescherm je huid dan niet alleen tegen de zon met verzorgingsproducten, maar neem ook genoeg bedekkende kleding mee. Natuurlijk kun je af en toe in je badkleding op het strand liggen. Maar doe dit niet de hele dag lang, want dit is echt niet goed voor je huid. En hoe gezellig een hemdje of een jurkje met spaghettibandjes ook staat, je beschermt je hals en armen beter met bijvoorbeeld een luchtige blouse. Stop zo’n blouse in ieder geval in je tas, om op de momenten dat de zon het felst schijnt aan te trekken. Ga voor ademende materialen, zoals katoen en linnen. Zo zit die kleding gewoon comfortabel. Ook het dragen van een pet of hoed is aan te raden, om je gezicht en nek de nodige schaduw te bieden.

Schaduw opzoeken

Zoek regelmatig de schaduw op als je op vakantie gaat naar de zon. Wissel je momenten dat je in de zon en schaduw zit op die manier goed af. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur schijnt de zon het felst: dan wil je dus grotendeels in de schaduw zitten. Kies hier een lekker plekje uit, op een terras bijvoorbeeld. Liever aan het strand of bij een zwembad? Neem dan een parasol mee of huur een plekje met een parasol. Blijf je trouwens wel gewoon insmeren met zonnebrandcrème, want de UV-straling kan nog altijd schade aanrichten. Zelfs als je grotendeels in de schaduw zit.

Rustig tempo

Het is een aanrader om een rustig tempo aan te houden tijdens een zonvakantie. Hoge temperaturen zijn immers niet niks. Nu is het vaak zo dat je tijdens een zonvakantie lekker aan het water gaat liggen en vrij weinig uitvoert. Lekker houden zo! Je kunt af en toe wel iets actiefs doen, als je daar zin in hebt. Maar put je lichaam niet te veel uit. Je hebt immers ook vakantie.

© Pexels.com

Genoeg water

Tot slot: drink genoeg water gedurende de dag. Zorg dat je aan zo’n twee liter per dag komt. Zeker als het (heel) warm is! In het buitenland kun je vaak niet het water uit de kraan drinken. Maak er daarom tijd voor vrij om een grote fles water te halen, als je onderweg bent naar het strand bijvoorbeeld. En drink zo’n fles ook helemaal op.

Geniet van je vakantie naar de zon! Maar neem wel de nodige maatregelen en pak de voorbereiding goed aan. Zo maak je pas echt een succes van je vakantie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *