Gezond & Wel

Alternatieve behandeling bij OCS

OCS (obsessieve compulsieve stoornis) is een psychiatrische stoornis waarbij mensen obsessieve gedachten en angsten hebben waardoor ze dwangmatig handelingen uitvoeren. OCS is een dwangstoornis en heeft voor de patiënt vervelende symptomen die het dagelijks leven flink beïnvloeden. Behandeling bestaat op dit moment uit cognitieve gedragstherapie en psycho educatie. Toch, lijkt er een effectievere behandeling beschikbaar te zijn, de inzet van psychedelica.

© Pixabay.com

OCS in de praktijk

OCS is een veelvoorkomende psychiatrische aandoening die veel vraagt van de patiënt. De terugkerende ongewenste gedachten, beelden en drang zorgen voor obsessies en dwanghandelingen. Deze handelingen zijn vaak zinloos, maar kosten wel veel energie van de patiënt. Hierdoor heeft OCS een grote impact op het dagelijks leven van een patiënt. Daarnaast zit er veel schaamte bij patiënten met OCS en durven ze daardoor het huis niet uit. Zo hebben ze niet alleen last van OCS, maar ook van plein angst of depressie, omdat de OCS zo hun leven beheerst. Mensen met OCS hebben zelfs een verhoogd risico op zelfmoord.

Hoe werkt psilocybine

Psilocybine is een natuurlijk voorkomend psychedelica die wordt geproduceerd door 200 verschillende paddenstoelen. Deze paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt door inheemse culturen als geneesmiddel. Psilocybine lijkt qua structuur sterk op serotonine en verbindt zich aan dezelfde receptoren. Psilocybine kan een diep veranderde bewustzijnstoestand creëren waarbij er een verhoogd emotioneel bewustzijn ontstaat en een veranderde perceptie van identiteit en realiteit.

© Pixabay.com

Hoe kan psilocybine OCS patiënten helpen?

De inzet van psilocybine is erg effectief bij OCS. De behandeling met psilocybine kan jarenlange symptomen van OCS drastisch verminderen. Psilocybine kan psychotherapie vervangen, omdat het de inzichten verschaft die behandelaars hopen te realiseren via psychotherapie. De trip die de patiënt doormaakt bij het gebruik van psilocybine draagt bij aan een beter welzijn, nieuwe inzichten en minder stress.

Risico’s verminderen

De inzet van psychedelische middelen brengt risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om ook naar alternatieven te kijken die minder bijwerkingen hebben. Zo is er 4-HO-MET een chemische aanverwante van psilocybine. 4-HO-MET is in 1997 voor het eerst gemaakt door door de Amerikaanse onderzoeks chemicus Alexander Shulgin als alternatief voor psilocybine. Deze chemische variant van psilocybine heeft in de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen, omdat het een rustigere variant is. Daarom is het ook interessant om bij verder onderzoek naar de inzet van psilocybine deze chemische alternatief voor psilocybine ook mee te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *