Persoonlijkheid

In een rolstoel: met een aangepaste auto word je veel mobieler

Als je in een rolstoel zit, dan verkrijg je met aangepaste rolstoelauto’s meer mobiliteit. Gelukkig wordt er steeds meer rekening met je gehouden. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer. Maar toch is het lastig om in een rolstoel overal te komen, waar je naartoe wilt. Dan kan je een aangepaste taxi gebruiken, je bestaande auto laten aanpassen of een auto kopen die is gemaakt voor rolstoelvervoer. Een en ander hangt af van wat je zelf kunt doen. Hoe goed kan je nog lopen? Kan je met aanpassingen zelf een auto besturen? Dat zijn factoren die mede bepalen wat voor jou de beste oplossing is. We maken hier onderscheid tussen zelf besturen of niet. Ook kijken we naar de vergoedingen die van overheidswege worden verstrekt.

© Pixabay.com

Zelf rijden

Als met aanpassingen aan een auto je die zelf kunt besturen, dan hoef je wellicht niet met rolstoel en al een auto in te rijden. Als je nog voldoende ter been bent, dan kan je misschien de rolstoel opgevouwen meenemen. Er zijn ook oplossingen waarbij je in je rolstoel de auto inrijdt en vervolgens op een draaibare bestuurdersstoel plaatsneemt. In de volgende paragraaf zullen we nader ingaan op de mogelijke voorzieningen om een rolstoel een auto in en uit te rijden. Als je zelf kunt besturen, dan zijn de aanpassingen anders van aard dan wanneer je in een rolstoel de auto in gaat en je wordt gereden. De benodigde aanpassingen verschillen van geval tot geval. Een automatische versnellingsbak is natuurlijk een standaard voorziening. Wat kan je nog met je benen? Afhankelijk daarvan zullen bepaalde functies, zoals rem- en/of gaspedaal, wellicht met de hand moeten worden bediend. Er zullen waarschijnlijk enige veranderingen moeten komen, waardoor je gemakkelijker in de auto kan plaatsnemen en die weer kunt verlaten.

Gereden worden

Als je niet zelf de auto bestuurt, dan zijn er qua besturing geen autoaanpassingen voor mindervaliden nodig. De aanpassingen zijn dan gericht op jou in de rolstoel de auto in- en uitrijden, de ruimte in de auto voor jou en je comfort. Belangrijke factoren zijn het naar buiten kunnen kijken en dat je rolstoel goed vaststaat. Een auto zonder zijruiten is natuurlijk niet prettig. Om de rolstoel in en uit de auto te krijgen, kan gebruik worden gemaakt van een lift of een oprijplaat. Een oprijplaat kost meer kracht en je hebt achter de auto meer vrije ruimte nodig.

© Pixabay.com

Vergoeding

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) vergoedt de oplossing die voor jou geschikt is en de laagste kosten heeft. Het UWV vergelijkt die kosten met de kosten van een taxi. Voor een eigen auto vergoedt het UWV alleen voorzieningen die speciaal zijn gemaakt voor gehandicapten en slechts als die noodzakelijk zijn. Voor bepaalde aanpassingen wordt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) geraadpleegd. Als je al in het bezit zou zijn van een rijbewijs, dan kan het CBR toch verlangen dat je een rijtest aflegt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *