Gezond & Wel

Proef de magie van Spanje en laat je inspireren door deze mooie combinaties van wijn en tapas!

Ben je het afgelopen jaar op vakantie naar het prachtige zonovergoten Spanje geweest, en mis je de overheerlijke smaken van tapas, en de Cava die rijkelijk vloeit?
Haal dan de Spaanse sferen in huis en organiseer een tapasdiner voor je familie en vrienden! Om je te inspireren hebben we een aantal klassieke tapasgerechten voor je op een rijtje gezet, inclusief een excellente bijpassende wijn, die de veelzijdige Spaanse hapjes perfect aanvullen.

© Pexels.com

Koude tapas

Begin de avond zoals de Spanjaarden dat ook doen met een uitgebreid aperitief. Een smaakvol glas Spaanse wijn om de eetlust op te wekken met alvast wat lichte tapas erbij. Serveer als eerst de koude tapas gerechtjes zoals bijvoorbeeld olijven, quesadilla’s, geroosterde paprika of Serranoham met meloen. Bij de lichte, zoute hapjes past een jonge Spaanse wijn bij zoals een Verdejo of Rioja Blanco uitstekend. Deze wijnen hebben een frisse zuurgraad en een lichte body, waardoor ze een mooie balans vormen voor bij de milde gerechtjes.

Gefrituurde tapas en tapas met vlees

Calamares, croquetas en gefrituurde ansjovis zien we veel terugkomen op de menukaart in Spanje, dus deze knapperige gefrituurde hapjes zijn ook een goede toevoeging voor jouw tapasdiner! Serveer ze met een bubbel zoals Spaanse Cava brut om de hartige, vette smaken op een milde, frisse manier te compenseren.

Bij chorizo en pittige gehaktballetjes (albondigas) is Sherry een mooie tegenhanger. De fruitige smaak van gerijpte rode bessen brengt de pikante, diepe smaken van het smaakvolle vlees prachtig in balans. Ook kun je bij deze pittige smaken heel goed een kruidige tempranillo serveren met accenten van kers en een toets van karamel.

© Pexels.com

Tapas met vis en schaaldieren

Ook met vis en schaaldieren worden verschillende tapasgerechten gemaakt. In authentieke Spaanse tapasbarretjes zie je vaak tapas met vis op de kaart staan zoals een garnalenspies, gegrilde sardines, mosselen in tomatensaus en dunne plakjes octopus met olijfolie en gegrilde paprika. Bij deze delicate visgerechten is een rosé of spaanse witte wijn aan te raden. Een echte voltreffer is bijvoorbeeld een frisfruitige, Albariño. De rijke muskusachtige smaak van deze wijn sluit mooi aan bij de zilte smaken van de zee.

Tapas con verduras

Bekende tapas met groentes zijn bijvoorbeeld gegrilde aubergines en geroosterde paprika in gemarineerde olie. Ook zijn champignons in knoflook en gemarineerde artisjokharten met citroen heerlijk als tapashapjes. Bij de gegrilde groenten smaakt een fruitige rosé van de Spaanse garnacha druiven perfect. De rijpe, fruitige smaken doen het goed met het kruidige van de kruidenmarinade. Ook is bijvoorbeeld een Pinot Grigio een goede match bij de tapas con verduras. Vanwege zijn citrusachtige karakter zorgt hij voor een mooie tegenhanger voor het bittertje van de gegrilde groenten.

Conclusie: voor bij ieder tapasgerecht is wel een mooie matchende wijn te vinden die het Spaanse borrelhapje perfect aanvult! Geniet ervan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *