Gezond & Wel

Welke soorten vitamines heb je en waar zijn ze goed voor?

De beslissing om vitamines in je dagelijkse routine op te nemen is een goede keuze die krachtige effecten op je gezondheid kan hebben. Niet alleen zijn vitamines een gemakkelijke en handige manier om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft, maar door ze toe te voegen geef je jezelf een geweldige kans om je energieniveau te verhogen en je immuniteit te versterken. Ja, vitaminen zijn essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn! Het zijn organische verbindingen die in voedsel en andere natuurlijke bronnen voorkomen en die ons helpen gezond en energiek te blijven. In dit artikel duiken we in vitamine A,C & D – wat ze voor ons doen en waar je ze kunt vinden! Laten we beginnen!

© Pexels.com

Vitamine A

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het behoud van een gezonde huid, gezichtsvermogen, botten en tanden. Het speelt ook een belangrijke rol bij de voortplanting. Voedingsmiddelen die Vitamine A bevatten zijn wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool, eieren, runderlever, visolie en zalm. Je vindt het ook in verrijkte voedingsmiddelen zoals zuivelproducten of granen.

Vitamine C

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de opname van ijzer uit plantaardig voedsel zoals granen en peulvruchten. Het helpt ook onze cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen – instabiele moleculen die celschade kunnen veroorzaken die leidt tot ziekte. Vitamine C zit in citrusvruchten als sinaasappels en grapefruits, maar ook in paprika’s, kiwi’s, aardbeien, papaja’s en broccoli. Je vindt het ook in verrijkte voedingsmiddelen zoals sappen of ontbijtgranen of kies voor een extra aanvulling met vitamine c bruistabletten!

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die helpt bij de opname van calcium, waardoor onze botten sterk blijven. Het helpt ook de stemming te reguleren door het serotonineniveau in de hersenen te verhogen, wat in verband wordt gebracht met een betere algehele geestelijke gezondheid. Vitamine d komt van nature voor in vette vis zoals zalm of tonijn, maar het kan ook worden verkregen door blootstelling aan zonlicht of voedingssupplementen, indien nodig. Verrijkte voedingsmiddelen zoals zuivelproducten of sinaasappelsap kunnen het ook in kleine hoeveelheden bevatten.

© Pexels.com

Vitaminen zijn essentieel voor je gezondheid! Van ondersteuning van je immuunsysteem tot hulp om je botten sterk te houden – vitaminen spelen een belangrijke rol om ons de hele dag gezond en energiek te houden! Door ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine A, C & D binnenkrijgt via de voeding of via supplementen kun je ervoor zorgen dat je lichaam alle voeding krijgt die het nodig heeft om gezond te blijven! Dus waarom wachten? Ga er vandaag nog op uit en begin de vruchten te plukken van deze geweldige vitamines!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *