Gezond & Wel

Een sauna voor bij jou in huis

Een lekker momentje voor jezelf, of juist ontspannen samen met je partner. Lekker naar de sauna gaan is iets waar we een drukke werkweek graag mee willen afsluiten. Maar hoe fijn is het als je de sauna bij jou in huis haalt? Zo kun je direct na het stomen in jouw eigen stoomcabine op de bank ploffen en tv kijken of gewoon lekker naar bed gaan. In dit artikel bespreken wij de voordelen van een sauna en verschillende soorten sauna’s die je in jouw huis kunt plaatsen zodat jij gewoon thuis kunt genieten van een bezoek aan de sauna.

© Pexels.com

De voordelen van een sauna

Een bezoek aan de sauna werkt niet alleen ontspannend, maar heeft ook gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Zo heeft de hitte die de sauna afgeeft een positief effect op je bloedsomloop. Om het optimale effect te bereiken, kun je jouw hete sauna sessie afsluiten met een koude douche of een koud bad. In een warme omgeving zullen je vaten zich verwijden, terwijl deze weer vernauwen onder de koude douche. Zo zorgt het grote contrast tussen de omgevingstemperaturen voor een soort training voor je vaatspieren. Deze verbeterde bloedsomloop bevordert ook weer de weerstand tegen ziektes. Daarnaast transpireer je in de sauna erg veel en voer je zo veel afvalstoffen af. Een sauna werkt als het ware als een soort detox van je lichaam omdat je de gifstoffen, die bijvoorbeeld als bestrijdingsmiddel op jouw groente te vinden zijn, uit je lichaam zal zweten. Verder heeft de warmte van de sauna een ontspannende werking op de spieren waardoor pijn in de spieren wordt verlicht. Een ander voordeel van de sauna is dat het de verbranding van calorieën bevordert. Ook zorgt een regelmatig bezoek aan de sauna voor een stralende huid. Doordat je veel transpireert, raak je ook veel dode huidcellen kwijt waardoor de vernieuwde, gezonde huid zichtbaar wordt.

Verschillende soorten sauna’s

Met deze gezondheidsvoordelen lijkt een regelmatige sauna sessie een goed idee. Het aanschaffen van een privé sauna is misschien ook een optie voor jou. Om te beginnen heb je de traditionele Finse sauna. In deze houten sauna kun je de temperatuur omhoog brengen door water op gloeiende stenen te gooien. Verder kun je voor een infrarood sauna gaan. Bij dit soort sauna zorgt infraroodstraling voor warmte die jouw huid doordringt en zo jouw spieren heerlijk ontspant. Deze sauna kun je digitaal bedienen en handmatig de gewenste temperatuur instellen. Een infrarood sauna cabine kun je gemakkelijk in huis plaatsen. Daarnaast heb je ook nog een barrelsauna. Deze tonvormige sauna kun je het beste in jouw tuin plaatsen en is verkrijgbaar als Finse sauna, of als infrarood sauna. Tot slot zijn er ook combinatie sauna’s waarbij de infrarood sauna en de Finse sauna gecombineerd worden.

© Pexels.com

Ontspanning en een positief effect op je gezondheid kun je beiden halen uit een heerlijke sauna sessie. Deze sessie kun je ook gemakkelijk binnenshuis halen of in je tuin beleven. Met de verschillende soorten sauna’s is er hoe dan ook een sauna die past bij jouw voorkeuren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *