Gezond & Wel

Hoe sta je iemand bij in de laatste levensfase?

Is een familielid, vriend of andere naaste ongeneeslijk ziek? Het is een mooie, dierbare taak om hem of haar bij te staan in de laatste levensfase. Dit kun je op verschillende manieren invullen. Hoewel iedere situatie anders is, delen we in dit artikel onze tips.

Uitvaart samen regelen

Het is mooi om samen de uitvaart te regelen, mocht dit nog lukken. Je naaste hoeft dit zo niet helemaal alleen te doen. En ook jij hoeft deze taak straks zo minder in je eentje te dragen. Vraag aan je naaste wie hij of zij hierbij wil betrekken. Schrijf alle wensen voor de uitvaart op. Van de muziek tot de bloemen. Ga ook na welke locatie geschikt is. Waar komt bijvoorbeeld de familie vandaan? Een crematorium in Sneek kan een mooie locatie zijn. Het is best confronterend om met je naaste over de uitvaart te praten. Tegelijkertijd is het juist heel verbindend. Op een later moment kijk je hiernaar terug als een dierbaar moment. Het is fijn om iemand een waardige uitvaart te bieden. Daar kun je straks ook met voldoening op terugkijken, wat rust geeft.

Praktische hulp

Je kunt iets voor de ander betekenen in de vorm van praktische hulp. Help bijvoorbeeld zoveel mogelijk in het huishouden, zeker als dit niet meer makkelijk gaat. Kook lekkere maaltijden. Of help bij de administratie. Dit loopt immers allemaal door. Het geeft de ander rust als je hierin ondersteunt. Zo zijn de praktische zorgen in ieder geval even geen prioriteit voor hem of haar. Ook het regelen van de uitvaart kun je als praktische hulp zien. Zo kun jij contact opnemen met een uitvaartcentrum in Sneek, om alvast de wensen door te geven en de mogelijkheden te bespreken. Hoe gedetailleerder dit allemaal al is uitgewerkt, hoe fijner dat is. Je kunt je daarnaast inzetten als mantelzorger. Professionele verzorging kan tevens nodig zijn, probeer hier de juiste inschatting van te maken.

Emotionele ondersteuning

Naast praktische hulp kun je de ander ook emotionele ondersteuning bieden in de laatste levensfase. Neem de tijd om samen echt goede gesprekken te voeren. Dat hoeft niet iedere keer dat je elkaar ziet, maar het is zeker iets om naar te streven. Probeer zelf ook zo bewust mogelijk van deze gesprekken te genieten, om ze later nog op te kunnen rakelen. Welke vragen wil je echt nog aan hem of haar stellen? En wat heb je altijd al eens willen uitspreken, maar nooit het juiste moment voor gevonden? Praat over alle onderwerpen die je nog wilt bespreken, ook als dat spannend voelt. Het kan juist iets heel bijzonders opleveren als je over die drempel heen durft te stappen. Maar het mag ook gewoon stil zijn, terwijl jullie wel in elkaars aanwezigheid zijn. Geef op die manier zoveel mogelijk liefde en warmte, zo goed als dit lukt.

Geduld en rust

Heb geduld tijdens de laatste levensfase van je naaste. Je kunt je misschien moeilijk verplaatsen in de pijn en vermoeidheid. Soms is het niet meer mogelijk om veel te ondernemen op een dag. Of kan het lang duren totdat iemand de woorden heeft gevonden in een gesprek. Daarbij heb jij de nobele taak om dat stukje geduld en rust op te brengen. Voel het tempo van je naaste aan en ga daarbij niet over zijn of haar grenzen heen. Natuurlijk is het mooi als jullie nog samen een uitje kunnen beleven. Maar misschien stelt dit niet meer voor dan even samen in de tuin zitten en van de zon genieten, om maar iets te noemen. Dan is dat iets om genoegen mee te nemen.

© Pexels.com

Er bestaat geen handleiding voor het omgaan met de laatste levensfase. Het is zwaar, verdrietig en pijnlijk. Toch hopen we dat je een beetje steun en inspiratie kunt halen uit de bovenstaande tips. We wensen je veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *