Gezond & Wel

Heb jij thuis een waterontharder nodig en wat zijn de voordelen hiervan?

Veel huishoudens hebben last van hard water, waardoor er kalkaanslag vormt in huishoudelijke apparaten, op sanitair en in leidingen. Kalk wordt gevormd door de, overigens gezonde, mineralen, calcium en magnesium die in het water zitten. Deze kalkaanslag kan voorkomen worden door de kalk uit het water weg te halen of door de kalk te kristalliseren. Gekristalliseerde kalk is kalk die op een ondergrond is aangeslagen, maar er ook weer van los is gekomen met als gevolg dat de kalk ionen alleen nog aan elkaar zitten, oftewel een kristal vormen. Zo’n kristal gedraagt zich net als de andere mineralen in het water en gaat niet meer vastzitten; waar het water opdroogt zie je het wel liggen, maar nu kunnen zowel de kalkkristallen als de overige mineralen zonder moeite weggeveegd worden. De methode die met zout de kalk uit het water weg haalt, is nog effectiever tegen kalkaanslag, maar is een afvoer nodig en wisselt de gezonde calcium en magnesium om voor natrium en dat wil niet iedereen.

© Pexels.com

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Een waterontharder wordt ook weleens een kalkontharder genoemd. Zo’n toestel is makkelijk te installeren, maar je kunt het natuurlijk ook door een bedrijf laten doen. Dan weet je zeker dat alles goed wordt geïnstalleerd. Er zitten veel voordelen aan zo’n kalkontharder, maar wat zijn deze voordelen dan? Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat kalkaanslag wordt voorkomen op jouw sanitair en in huishoudelijke apparaten. Het blijft er dus mooier uitzien én je spullen gaan langer mee. Apparaten die vol zitten met kalk gaan namelijk sneller kapot en dan zul je nieuwe moeten kopen. Zo’n waterontharder bespaart je aardig wat geld. Daarnaast droogt het je huid minder uit. Veel voordelen dus!

Uit welke waterontharders kun je kiezen?

Er zijn in grote lijnen twee soorten waterontharders, namelijk de ontharder zonder zout en met zout. Eigenlijk maakt het niet heel veel voor welk model je kiest, maar toch geven steeds meer mensen de voorkeur aan deze waterontharder zonder zout. Deze variant biedt eigenlijk twee voordelen: het is gezonder, want door een waterontharder met zout komt er natrium in je drinkwater. En we weten allemaal dat te veel natriumzout niet goed voor je is. Daarnaast is het een voordeel dat je geen zout hoeft bij te vullen. Dat bespaart je tijd, geld en ruimte. Een kalkontharder zonder zout zorgt ervoor dat je drinkwater optimaal gezond blijft, dat is een mooie aanmoediging om veel water te (blijven) drinken.

© Pexels.com

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Hoewel er heel veel voordelen zitten aan een waterontharder, is er ook wel een nadeel te bedenken. Een waterontharder is namelijk niet gratis, het is best een investering voor veel mensen. Toch is dit het overwegen waard, want investeren in apparatuur die comfort en gemak biedt en zichzelf ook nog eens terugverdient, is uiteraard best aanlokkelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *