Gezond & Wel

Een aantal tips voor de gezondste groenten

Groenten zijn heel gezond en Het Voedingscentrum geeft het advies om dagelijks ongeveer 250 gram te consumeren. Iedere groenten heeft zo zijn unieke eigenschappen en daarom is het van belang om te variëren. Zo hoef je je geen zorgen te maken over tekorten. Maar wat als je interesse hebt om de inname van voedingsstoffen te maximaliseren? De vraag is dan of de ene groente beter is dan de andere groente. Een aantal tips voor de gezondste groenten. Ontspannen na al dat eten van groenten doe je met een online casino spel zoals Speed VIP Blackjack F.

© Pexels.com

Is er de gezondste groente op de markt te vinden?

Er is geen groente perfect met alle benodigde voedingsstoffen. Wel zijn er een aantal hele gezonde groenten, omdat ze rijk zijn aan mineralen, vitamines of andere belangrijke eigenschappen. Zo bevat de familie van kruisbloemigen veel mineralen, vitamines en vezels. Ook bevatten ze unieke bioactieve stoffen zoals glucosinolaten. Dit beschermt tegen kanker. Dit soort stoffen activeren je immuunsysteem en zodoende bouw je meer weerstand op. De meest bekende voorbeelden van de familie van kruisbloemigen zijn: broccoli, paksoi, waterkers, koolrabi, radijs, spruitjes, spitskool, boerenkool, Chinese kool, witte kool en bloemkool.

Asperges

Asperges bevatten veel vitamines. Denk aan vitamine B11, vitamine B2, vitamine B1, vitamine C en vitamine K. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd en biedt hulp bij geboorteafwijkingen te voorkomen aan de grote zenuwbanen. Daarnaast bevatten asperges glutathion. Dit is een ontgiftende antioxidant en er wordt gedacht dat dit veroudering tegengaat. Ook kan het beschermend werken bij neurodegeneratie. De bladeren van de asperges gaan vaak verloren, maar dat is zonde. Het schijnt heel goed te helpen voor een verbeterde bloeddruk, een gebalanceerd cholesterol en een nuchtere bloedglucosegehalte.

Zoete aardappel

Officieel is de zoete aardappel een knolgewas. Het is een knolvormige wortel van een plant. Deze groente behoort niet tot de familie van de nachtschade, zoals dit wel het geval is bij de normale aardappel. En in tegenstelling tot tarwe bevat zoete aardappel geen gluten. Dat betekent dat het een hele goede bron is van energie en ook nog eens heel gezond. In zoete aardappel vind je vitamine A, B en C. Maar ook bevat zoete aardappel belangrijke mineralen zoals kalium, koper en mangaan. Je kunt zoete aardappel in ieder klassiek Nederland gerecht vervangen voor de gewone aardappel. Ook werkt de zoete aardappel goed in taarten en gebak.

Broccoli

De groene topper van dit lijstje is de broccoli. Dit is een kruisbloemige groente en bevat bijna alle mineralen en vitamines, met uitzondering van vitamine B12. Broccoli is rijk aan ijzer, vitamine C, vezels en vitamine A. Broccoli kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon en preventief helpen tegen diabetes type 2, darmkanker en hart- en vaatziekten. Aan te raden is om deze groente te stomen in plaats van te koken. Zo bewaar je meer voedingsstoffen. Overigens is het slim om ook de stam mee te bereiden, want de stam is eetbaar en bevat nog meer voedingsstoffen dan alleen de roosjes.

Boerenkool

Een andere gezonde groene groente is kale, oftewel boerenkool. De groente is enorm rijk aan vitamine C, vitamine A en vitamine K. In ongeveer 250 gram boerenkool zit 180% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C, 700% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A en 2600% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K. Boerenkool bevat heel wat glucosinolaten en ontstekingsremmende stoffen. Deze stoffen kunnen meehelpen bij het bestrijden van kankercellen. Boerenkool kan preventief helpen tegen prostaatkanker, borstkanker, eierstokkanker, darmkanker en blaaskanker.

© Pexels.com

Wortels

Wortels eten is heel goed voor de ogen, want deze groente bevat de stof betacaroteen. Dit zorgt voor de oranje kleur. Ook bevatten wortels veel vitamine K, vitamine C, vitamine B en vitamine A. Je kunt de wortel zien als een veelzijdige groente. Zo kun je ze makkelijk rauw eten, of je maakt wortelrasp als onderdeel van een salade. Ook kun je wortels wokken, koken of stomen. Een unieke manier om genoeg betacaroteen dagelijks binnen te krijgen is wortelsap drinken. Heerlijk fris, hydraterend en een goed alternatief voor de slechte zoete frisdranken.

Spinazie

De meest bekende bladgroente is spinazie en terecht een van de gezondste groenten. Spinazie is een hele goede bron voor vitamine K, vitamine B11 en vitamine A. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het ijzermetabolisme. Voor het ijzergehalte hoef je geen spinazie te eten, want dat zit al veel in linzen, bonen en vlees. De belangrijkste mineralen in spinazie zijn kalium en calcium. Beide zijn ontzettend belangrijk voor de werking van de spieren en sterke botten. Je hebt met 100 gram zo’n 2,5 gram eiwit. Dit is niet heel veel, maar als je spinazie kookt dan kun je er veel van consumeren. Spinazie is dus een prima toevoeging aan de dagelijkse benodigde eiwitten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *