Gezond & Wel

Mondhygiëne: de basis van een gezond gebit

Een gezond gebit begint bij een goede mondhygiëne. Denk hierbij aan dagelijkse gewoonten zoals poetsen, flossen en spoelen. In dit blog bespreken we de belangrijkste zaken over het gezond houden van je gebit en het belang van een goede praktijk.

© Pexels.com

Goed poetsen

Poetsen is een van de belangrijkste zaken van mondhygiëne. Het verwijdert tandplak en voedselresten, wat schadelijke bacteriën in de mond vermindert. De keuze voor een tandenborstel is ontzettend belangrijk. Kies voor een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride. Het poetsen van je tanden moet tweemaal daags, twee minuten gebeuren. Vergeet niet je tong te poetsen, waar veel bacteriën zich ophopen. Wanneer je de mogelijkheid hebt doe je er het beste aan om een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Deze verwijdert net wat gemakkelijker plak dan een standaard tandenborstel.

Een beugel voor rechte tanden

Een beugel kan helpen om je tanden weer recht te zetten. Het behoud van een gezonde mondhygiëne blijft wel ontzettend belangrijk, ook wanneer je onder behandeling bent bij de orthodontist. Een onzichtbare beugel maakt het gemakkelijker om je tanden schoon te houden. Regelmatig poetsen en flossen is nog steeds belangrijk en nodig om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, welk soort er wordt aangeraden, ligt aan het soort gebitsprobleem wat je hebt. Zo heeft een onzichtbare beugel een andere functie dan een buitenboordbeugel of een blokjes beugel.

Breng een bezoekje aan de tandarts

Naast je dagelijkse mondhygiëne is tandheelkundig onderhoud belangrijk voor een gezond gebit. Plan tenminste twee keer per jaar een tandartscontrole. Ook kan je tijdens deze controle je gebit laten reinigen. Ze kijken of je rechte tanden hebt of dat je misschien beter nog een afspraak kan maken bij de orthodontist. Tijdens de bezoeken aan de tandarts kunnen deze eventuele problemen worden opgespoord en behandeld. Het is begrijpelijk dat je weinig zin hebt om naar deze afspraken te gaan of dat je er zelfs angst voor hebt. Toch is het belangrijk om deze afspraken in te plannen.

© Pexels.com

Het bereiken van de tussenruimtes

Het is belangrijk om de ruimtes in je gebit die wat moeilijker te bereiken zijn, wel mee te nemen tijdens je mondhygiëne. Flossen is een stap die vaak wordt overgeslagen bij het reinigen van het gebit. Toch is flossen net zo belangrijk als poetsen. Flosdraad helpt namelijk bij het verwijderen van plak- en voedselresten dat tussen de tanden vast is komen te zitten. Door dagelijks te flossen verklein je het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Zorg ook dat je gebruikmaakt van mondspoelingen. Deze spoelingen helpen bij het verminderen van bacteriën. Er zijn ook spoelingen met fluoride beschikbaar, die extra bescherming bieden tegen tandbederf. Hoe ziet jouw gebit eruit?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *