Gezond & Wel

3 tips voor een gezond en mooi gebit

Als mens is het zeer belangrijk om goed op je gebit te passen. Je krijgt hier namelijk maar één van. Dit zorgt er dan ook dat je dan de verantwoordelijkheid hebt om zeer goed op je gebit te passen. Want je wil natuurlijk niet op jonge leeftijd al een kunstgebit. In dit artikel geven we tips, zodat jij ervoor kunt zorgen dat je een gezond en mooi gebit houdt.

3 tips voor een gezond en mooi gebit
© Pixabay.com

Periodieke controle per half jaar

Allereerst is het belangrijk om per half jaar voor een periodieke controle naar de tandarts te gaan. Dit is zeer aan te raden, want de tandarts die kan dan snel spotten of er bijvoorbeeld ergens problemen met je gebit zijn. Hoe langer je niet naar de tandarts gaat, hoe groter de kans is dat er problemen ontstaan die moeilijker zijn om op te lossen. Op die manier kun je niet alleen meer pijn lijden, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je meer moet betalen. Een tandarts is namelijk erg duur. Dus laat je tanden periodiek altijd controleren, zodat je zeker weet je gebit gezond blijft en up to date.

Geen frisdrank drinken

Een andere goede methode om je tanden gezond te houden, is om zo min mogelijk frisdrank te drinken en andere zaken die schadelijk kunnen zijn voor je gebit. Mensen onderschatten namelijk hoe slecht verschillende drankjes voor de tanden kunnen zijn. Daarbij kun je overigens niet alleen denken aan cola en dergelijke. Het is immers een gegeven dat dit slecht is voor de tanden. Maar mensen zijn in de illusie dat alleen cola slecht is voor de tanden, maar vele andere frisdrank bijvoorbeeld niet. Dat is helaas een misvatting. Cola is weliswaar slecht, maar ook andere frisdrank zoals sinas en dergelijke. Ook de meer ‘gezonde’ drankjes zoals versgeperste sinaasappelsap is zeer slecht voor de tanden. Let dus altijd goed op en probeer zo min mogelijk frisdrank te drinken.

3 tips voor een gezond en mooi gebi
© Pixabay.com

Frisdrank zorgt namelijk voor erosie van de tanden. Er zijn wel eens experimenten gedaan met tanden. Als een tand bijvoorbeeld 3 dagen in cola werd gelegd, was de tand volledig verdwenen. Zo gevaarlijk kan dit dus zijn. Mocht je dan toch frisdrank willen drinken. Drink het dan zo snel mogelijk achter elkaar en probeer het niet in je mond te houden. Of kies voor alternatieven, zoals warme of koude gember– of venkelthee.

Tanden flossen

Veel mensen poetsen iedere dag wel netjes hun tanden, maar vergeten vaak dat het ook belangrijk is om regelmatig je tanden te flossen. Het flossen van de tanden zorgt ervoor dat je minder snel gaatjes krijgt. Maar nog veel belangrijker: het is goed voor je tandvlees. Tandvlees kan namelijk ontstoken raken. Misschien heb je dat wel eens meegemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld flink bloeden. Dit hoeft overigens niet per altijd gelijk gevaarlijk te zijn, maar op de lange termijn kun je dan een heftige ontsteking krijgen. Een ontsteking die niet meer ophoudt en waardoor je tanden uitvallen. Daarom is het belangrijk om goed je tanden te flossen. En laat je tandvlees ook regelmatig controleren door de tandarts.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Maria ten Hoeve zegt:

    Inderdaad, frisdrank drinken is niet erg goed voor je gebit. Ik probeer het krijgen van een kunstgebit uit te stellen, maar ik houd toch wel van frisdrank, vooral in de zomer. Mijn tip is om dan met een rietje te drinken, als je er toch voor kiest om een frisdrank te drinken. Zo komt het minder langs je tanden.

  2. Marie de Jonge zegt:

    Ik probeer ook zo weinig mogelijk frisdrank te drinken. Daarnaast poets ik mijn tanden na elke maaltijd. Gelukkig heb ik sterke tanden en heb nog geen problemen gehad. Ik hoop dat dit goede voorzorgsmaatregelen zijn voor de toekomst met een gezond gebit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *