Beauty & Fashion

Wat doet collageen voor je huid en gezondheid?

Je lichaam produceert 28 typen collageen, waarvan type 1 het meest voorkomende is. Dit eiwit zorgt voor veel lichaamsprocessen, zoals de vermindering van rimpels, de versterking van het kraakbeen en de verbetering van haar en nagels. Een groot deel van het bindweefsel in de diepere huidlaag bestaat uit collageen. Aangezien de aanmaak van deze stof geleidelijk vermindert vanaf je vijfentwintigste, wordt je huid vanaf die tijd minder stevig en vormen zich de eerste rimpeltjes. Hoe kan je met een collageenproduct je huid verbeteren en welke producten zijn er?

Wat doet collageen voor je huid en gezondheid
© Pixabay.com

Wat is collageen?
Collageen komt van het Griekse woord colla, dat lijm of samenbinden betekent. Het lijmvormende eiwit collageen speelt een rol bij het bij elkaar houden en de elasticiteit van het bindweefsel. Type 1 zit onder meer in de huid, botten, haar en nagels. Type 2 is belangrijk voor je gewrichten, tussenwervelschijven en strottenhoofd. Elk type speelt dus zijn eigen rol bij het verstevigen van bepaalde lichaamsdelen.

Als je vijftig bent, stopt je lichaam vrijwel met het aanmaken van collageen. Dit zorgt voor minder soepele spieren en gewrichten, zodat je lichaam stijver aanvoelt. Daarnaast wordt je huid zichtbaar slapper en dunner. Als je jong bent, helpt het collageen om huidcellen te herstellen en te vernieuwen en ziet je huid er soepel en stevig uit. Door het gebrek aan collageen valt dit voordeel weg als je ouder bent.

Wat doet collageen voor je huid?
Collageen bevindt zich onder de opperhuid en lederhuid in het onderhuidse bindweefsel. Samen met elastine zorgt de aanwezigheid van collageen voor een gehydrateerde, stevige en elastische huid. Als je lichaam nog zelf collageen aanmaakt, heb je daarom weinig last van rimpels of cellulitis. Externe factoren als uv-straling, roken, stress en te veel suiker eten kunnen echter wel bijdragen aan een voortijdige beschadiging van het collageen. Er is dan sprake van huidschade en huidveroudering.

Wat doet collageen voor je huid en gezondhei
© Pixabay.com

Na je vijfentwintigste wordt er niet alleen minder collageen aangemaakt, maar heeft het collageen bovendien een lagere kwaliteit. Wil je hier iets tegen doen, dan kan je kiezen voor collageenrijke voeding, die bijdraagt aan het behoud van een mooie huid. Zo stimuleren voedingsmiddelen als knoflook, uien, gevogelte, vette vis en bouillon getrokken van botten de aanmaak van collageen en voeden ze de huid. Ook veel vitamine C-rijke fruit- en groentesoorten dragen bij aan het productieproces van collageen.

Producten met collageen
Collageen zou je kunnen zien als de bouwsteentjes van onder meer je nagels, haar en huid. Daarom zijn er veel verzorgingsproducten waarmee je collageen op de huid aanbrengt, zoals collageencrèmes. Huidveroudering kan je ook van binnenuit tegengaan met supplementen in de vorm van capsules of poeder, die je met je voeding inneemt. Deze supplementen hydrateren je huid en gaan rimpels en fijne lijntjes tegen. Ook houden ze je nagels en haren gezond.

Een natuurlijk en duurzaam supplement is viscollageenpoeder, dat gemaakt is van kabeljauw. Het voordeel van viscollageen – ook wel marinecollageen genoemd – is dat het product snel door je lichaam wordt opgenomen. Rundercollageen heeft dezelfde positieve werking op de stevigheid van je huid, haar en nagels, maar wordt minder snel in je lichaam opgenomen. Kies een product dat bij je past en gebruik daarnaast veel voeding met vitamine C, dat helpt bij de collageenaanmaak!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *