Lifestyle & Interieur

Welke verschillende levensverzekeringen kan ik afsluiten?

De kans is groot dat je de term ‘levensverzekering’ weleens voorbij hebt horen komen. Ondanks dat deze term veelvuldig gebruikt wordt, weet lang niet iedereen wat een levensverzekering precies is. In principe is het een verzamelnaam voor verzekeringen die op een vooraf afgesproken moment een vast bedrag uitkeren. Wie op zoek gaat naar een levensverzekering ontdekt dat er verschillende soorten zijn. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hieronder de bekendste levensverzekeringen op een rijtje.

© Pexels.com

Overlijdensrisicoverzekering

Eén van de bekendste levensverzekeringen is de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Veel mensen sluiten deze verzekering samen met een hypotheek af. Maaris een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Tot 1 januari was deze verzekering verplicht voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar tegenwoordig hoef je bij zo’n hypotheek geen ORV meer af te sluiten. Toch is een overlijdensrisicoverzekering wel degelijk de moeite waard.

Om in te kunnen schatten of een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou is, wil je hier vast en zeker eerst wat meer over weten. Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag: ‘hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’ Zo’n verzekering keert eenmalig een bedrag uit aan jouw partner als je voor het einde van de looptijd overlijdt. Jouw partner kan dit geld gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen, maar ook om de studie voor de kinderen mee te betalen.

Uitvaartverzekering

Omdat een uitvaartverzekering ook betrekking heeft op iemands leven, behoort deze verzekering ook tot de levensverzekeringen. Wanneer je deze verzekering afsluit voorkom je dat jouw partner de kosten voor een begrafenis of crematie uit eigen zak moet betalen. Nabestaanden kunnen een geldbedrag uitgekeerd krijgen, maar dit hoeft niet. Dit hangt namelijk af van het soort uitvaartverzekering dat je hebt afgesloten. Zo worden er bij een natura uitvaartverzekering bijvoorbeeld goederen en diensten uitgekeerd, soms samen met een geldbedrag.

© Pexels.com

Kapitaalverzekering

Wie een kapitaalverzekering afsluit bouwt geld op om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Voor deze verzekering draag je – net als voor andere verzekeringen – maandelijks premie af. In tegenstelling tot een ORV en uitvaartverzekering keert deze levensverzekering niet pas geld uit nadat je overleden bent. De verzekeraar maakt het geld op een vooraf afgesproken dag naar je over. Hier zit overigens wel een belangrijke voorwaarde aan, want de verzekerde persoon moet nog in leven zijn om het bedrag te kunnen ontvangen. Het geld wordt namelijk niet uitgekeerd aan een partner of andere nabestaande.

Lijfrenteverzekering

Wie extra pensioen op wil bouwen of eerder met pensioen wil gaan, kan een lijfrenteverzekering afsluiten. Bij deze levensverzekering kun je ervoor kiezen om elke maand een bedrag in te leggen, maar het is ook mogelijk om geld te storten op momenten dat het jou uitkomt. Heb je vakantiegeld ontvangen? Dan kun je (een deel van) dit geld overmaken naar de verzekeraar waarbij je jouw lijfrenteverzekering hebt afgesloten. Er geldt overigens geen minimumbedrag dat je in moet leggen, waardoor je zelf bepaalt hoeveel je stort. Bij het afsluiten van een lijfrenteverzekering spreek je met de verzekeraar een datum af vanaf wanneer het geld wordt uitgekeerd. Voor deze levensverzekering geldt dus eveneens dat er geld uitgekeerd wordt als je nog in leven bent.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *