Lifestyle & Interieur

Wat is gevelbekleding en waar kun je uit kiezen?

Gevelbekleding bepaalt grotendeels wat de uitstraling is van jouw huis of kantoor. Maar gevelbekleding is veel meer dan alleen de uitstraling. Dit beschermt je gebouw bijvoorbeeld tegen weersomstandigheden. De gevelbekleding wordt natuurlijk al gerealiseerd vanuit de bouw, dus jij hebt hier geen invloed op. Maar als jij een woning of kantoor gaat renoveren, dan kun je wel kiezen welke gevelbekleding je wil hebben. Voordat je hierin een keuze kunt maken, is het belangrijk om te weten welke soorten er zijn en wat de voor- en nadelen van deze soorten zijn. Daarna kun je iets kiezen wat én bij je smaak past, én welke je woning beschermd.

© Pexels.com

Wat is gevelbekleding?

Het kan zijn dat je niet weet wat gevelbekleding is en als je dat niet weet, kun je natuurlijk ook geen keuze maken. De buitenkant van een gebouw (de bedekking) noem je gevelbekleding. Hier vallen bijvoorbeeld de muren onder. Dit zorgt voor bescherming tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld regen, sneeuw en hagel. Maar deze bekleding zorgt er ook voor dat je gebouw er mooi uitziet qua uitstraling. Je kunt het vergelijken met een jas en is dus prominent aanwezig. Voor welke gevelbekleding je kiest, ligt eraan wat het doel moet zijn. Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor de bekleding, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Uit welke soorten gevelbekleding kun je kiezen?

Zoals hierboven al genoemd zijn er verschillende materialen die je kunt gebruiken als gevelbekleding en elke materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Baksteen is bijvoorbeeld een van de meest traditionele bekleding en zie je veel terugkomen. Baksteen is tijdloos, zorgt voor een warme uitstraling én past zich gemakkelijk aan binnen verschillende architectuur. Dit materiaal kan tegen alle weersomstandigheden en vereisen weinig onderhoud. Wil je liever geen baksteen, dan kun je ook voor hout kiezen. Een houten gevel straalt warmte en authenticiteit uit. Je kunt verschillende looks creëren met hout, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor onbehandeld hout voor een robuuste uitstraling, maar je kunt ook voor de geverfde variant kiezen. Houd er wel rekening mee dat je hout regelmatig moet onderhouden. Naast deze 2 populaire materialen, kun je ook kiezen uit: metaal, kunststof, pvc of natuursteen gevelbekleding. Er is veel keus, zorg er dus voor dat je je onderzoek gedaan hebt en weet welke uitstraling je wilt creëren.

© Pexels.com

Creëer binnen ook een mooie uitstraling

Zoals je ziet heb je zelf invloed op de uitstraling van de buitenkant en misschien wist je dit helemaal niet. Wat wel algemeen bekend is, is dat je de binnenkant van je woning helemaal kunt inrichten om een mooie uitstraling te creëren. Een van die manieren is door het werken met vensterbanken. Hiermee creëer je binnen no-time een knusse sfeer, je kunt er namelijk van alles opzetten. Je kunt denken aan een plant, een mooie bos bloemen, foto’s, et cetera. Je kunt ook het materiaal kiezen, bijvoorbeeld een stenen vensterbank, of juist een van kunststof. Bekijk welk materiaal het best in jouw interieur past.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *