Lifestyle & Interieur

Welke verwarming is goed voor het milieu?

De laatste tijd gaat het in het nieuws veel over het verduurzamen van je huis. Verduurzamen betekent energiezuinig en beter voor het milieu. Bij de laatste verkiezingen, was dit een belangrijk punt op het programma van de politieke partijen. Sommige partijen willen dat je huis in 2030 helemaal verduurzaamd is. Het is slim om nu al na te gaan denken over wat dit voor je betekent en wat de opties zijn. Vanaf 2026 is het namelijk zo, dat als je CV-ketel stuk gaat, je wel een nieuwe kan plaatsen, maar dan wel meteen met een hybride warmtepomp. Het is goed om te weten dat er nog meer manieren zijn om je huis te verwarmen, zoals elektrische vloerverwarming en infrarood panelen.

© Pexels.com

Minder verwarmen, beter bezig voor het milieu?

Je kent het wel, bent thuis aan het werk, de (vloer)verwarming staat op 20 graden, maar omdat je stil zit krijg je het koud. Je wilt je verwarming niet hoger zetten, want je hebt deze al van 19 naar 20 graden gezet. Wat eigenlijk al niet als besparend en milieuvriendelijk voelt. De temperatuur is eigenlijk prima, maar wel voor als je bezig bent in huis, of als je op de bank zit. Voor je gevoel heb je weer te veel gas verbruikt en ben je niet goed bezig. Je kan ervoor kiezen om dan nu al te investeren in infrarood wandpanelen, of in elektrische vloerverwarming, of zelfs beiden.

Verwarmen met infrarood wandpanelen?

Een infrarood wandpaneel zorgt op je kantoor voor de oplossing. Een infrarood wandpaneel is geschikt om gericht te verwarmen. Infrarood wandpanelen heb je in verschillende vormen en maten. Voor een klein oppervlak, maar ook voor een groot oppervlak. Je kunt infrarood panelen gebruiken als hoofdverwarming, maar het is ook heel geschikt om te gebruiken als je een specifiek gebied verwarmt wil hebben. Een infrarood wandpaneel, is goedkoop in aanschaf, makkelijk plaatsbaar en je kunt je infrarood paneel, afhankelijk van het type dat je koopt, makkelijk koppelen aan je (slimme) thermostaat. Je kunt er ook voor kiezen om een infrarood wandpaneel direct aan te sluiten op het stopcontact.

© Pexels.com

Wat is elektrische vloerverwarming?

Wil je al helemaal van je gas af, dan kun je ervoor kiezen om elektrische vloerverwarming te laten plaatsen. Een mooi voordeel is dat elektrische vloerverwarming goedkoper is bij installatie dan een vloerverwarming op gas. Elektrische vloerverwarming verwarmt de vloer vanuit de grond, zodat de warmte gelijkmatig over je woning wordt verspreid.  Er worden matten vlak onder de vloer geplaatst.  Hierdoor stijgt de warmte snel op in de ruimte en is je ruimte snel op temperatuur. Een ander voordeel is dat bij elektrische vloerverwarming je temperatuur lager ingesteld kan worden dan bij een verwarming op gas. Elektrische vloerverwarming verwarmt namelijk sneller en gelijkmatiger. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. En daarbij: als je voeten lekker warm zijn, wordt je lichaam ook vanzelf warm.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *