Lifestyle & Interieur

Elektrische veiligheid: onmisbare inzichten voor thuisgebruikers

Heb je al eens een keer goed gekeken naar de elektrische veiligheid bij jou in huis? Dat is van cruciaal belang om het risico op elektrische schokken, brand en andere gevaren vele malen beter te kunnen minimaliseren. En wie dacht dat dit enkel bestemd is voor de kennis en expertise van een installatiebedrijf, heeft het mis. Sterker nog, met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je erg makkelijk en snel een veilige elektrische omgeving creëren. Niet alleen erg fijn om te weten voor jezelf, maar ook voor andere gezinsleden en eventuele huisdieren. We hebben in dit blog een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

© Pexels.com

Pleeg regelmatig onderhoud aan de elektra bij jou in huis

Het is natuurlijk erg belangrijk om de elektrische bedrading, stopcontacten, schakelaars en apparatuur in jouw huis – zoals een kwh meter – regelmatig te inspecteren. Je kunt dit bijvoorbeeld controleren op tekenen van slijtage, beschadiging of overbelasting. En kom je er al erg snel achter dat je daar de nodige stappen in moet zetten? Los eventuele problemen onmiddellijk op En kom je er toch niet helemaal uit? Schakel in dat geval altijd even een betrouwbare en professionele elektricien in voor de best mogelijke hulp.

Maak je gebruik van de juiste apparatuur voor klussen in en rondom huis?

Ga je druk aan de slag met een klus in of rondom huis? Bijvoorbeeld het leggen van een nieuwe kabel? Gebruik in dat geval alleen elektrische apparatuur en gereedschappen die helemaal goed zijn gekeurd door erkende keuringsinstanties. Zo moeten de tools ook altijd voldoen aan de meest actuele veiligheidsnormen. Vermijd daarnaast altijd het gebruik van goedkope apparatuur die mogelijk niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Want op deze manier loop je een verhoogd risico op storingen en ongelukken. Dat wil je natuurlijk het liefste altijd kunnen voorkomen.

© Pexels.com

Zorg ervoor dat stopcontacten veilig worden gebruikt

Je denkt er misschien niet zo snel over na. Maar stopcontacten kunnen erg gevoelig zijn voor mogelijke ongelukken in huis. Overbelasting van stopcontacten kan namelijk al erg snel leiden tot oververhitting en brand. Hoe je dat het beste kunt voorkomen? Beperk het aantal apparaten dat op één stopcontact wordt aangesloten. En gebruik – indien nodig – een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging om de belasting te verdelen. Ook kun je op deze manier veel beter  bescherming bieden tegen piekspanningen. Bestaat het huishouden uit opgroeiende kids of huisdieren? Kijk dan of je de stopcontacten beter kunt beschermen met speciale kinderbeveiliging.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *