Gezond & Wel

Smartphone op een gezonde manier gebruiken: 5 tips

We zitten gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag op onze telefoon en pakken hem zo’n 80 keer op. Wist je dat? Vaak merken we niet eens hoe dit ons mentaal beïnvloedt. Daarom is het slim om bewuster met onze telefoons om te gaan, of je nu een abonnement hebt of hebt gekozen voor prepaid. Het is tijd voor een andere aanpak! Ben je ook op zoek naar tips om op een gezondere manier met je smartphone om te gaan? Lees dan verder!

© Pexels.com

Ben bewust van je schermtijd

Je kunt eigenlijk pas stappen nemen om gezonder om te gaan met je smartphone als je erachter bent gekomen hoeveel tijd je er echt aan besteedt. De meeste nieuwe smartphones hebben een functie waarmee je kunt zien hoe lang je op je scherm kijkt. Als je dit weet, kun je voor jezelf doelen stellen om minder tijd op je telefoon te zitten en meer tijd te besteden aan dingen die goed voor je zijn. Lees een boek, volg een cursus of doe wat nuttigs (wat ook leuk kan zijn).

Schakel meldingen uit

Al dat gepiep en getril van je smartphone kan je flink afleiden. Als je meldingen uitzet of alleen aanzet voor de echt belangrijke apps, word je minder verleid om steeds op je telefoon te kijken. Zo kun je je beter concentreren op wat echt moet gebeuren en verspil je minder tijd aan het doorlopend checken van je telefoon.

Stel limieten in voor app-gebruik

Merk je ook dat je soms blijft hangen in het scrollen door sociale media of het spelen van spelletjes op je smartphone? Als je voor bepaalde apps een tijdslimiet instelt, zorg je ervoor dat je bewuster omgaat met hoeveel tijd je daaraan besteedt. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een maximumtijd voor een app instellen, of apps uitzetten op bepaalde tijden, zoals voordat je gaat slapen. Je zou ook een prepaid simkaart kunnen kopen met een limiet, zodat je niet over een bepaalde grens kunt komen wat betreft dataverbruik. Dat kan ook wel eens helpen, aangezien de meeste tijd vaak op social media wordt besteed.

Creëer een gezonde slaapomgeving

Op je smartphone kijken vlak voor je gaat slapen, kan slecht zijn voor je slaap. Het blauwe licht van het scherm kan ervoor zorgen dat je lichaam minder van melatonine aanmaakt (het slaaphormoon ). Hierdoor val je namelijk in slaap. Als je je telefoon een uurtje voordat je gaat slapen weglegt en iets rustigs gaat doen, zoals lezen of mediteren, kom je makkelijker tot rust en slaap je beter.

© Pexels.com

Ga eens wat anders doen!

Een goede tip om beter om te gaan met je smartphone is om af en toe helemaal geen digitale apparaten te gebruiken. Ga lekker iets doen zonder scherm, zoals een stukje lopen, sporten of gezellig iets doen met vrienden of familie. Als je zo nu en dan je telefoon links laat liggen, zul je meer genieten van het hier en nu en voel je je mentaal ook beter.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *