Gezond & Wel

Konijn nemen? Dit wil je eerst weten!

Konijnen zijn enorm lieve dieren. Dit maakt een konijn dan ook een geliefd huisdier. Zit je eraan te denken om een konijn te nemen? Het is verstandig om je eerst goed in te lezen. Een konijn nemen is namelijk niet voor iedereen weggelegd, omdat er veel bij komt kijken. We lichten meer toe in dit artikel!

© Pixabay.com

Konijn binnen of buiten houden?

Bedenk allereerst of je een konijn binnen of buiten wilt houden. Beide opties zijn mogelijk, maar vragen wel om de nodige aandachtspunten. Binnen moet je maar net genoeg ruimte hebben voor een hok. Je konijn leidt hier een comfortabel leven, in de warmte en met jou in de buurt. Het is wel zaak om je konijn ook buiten het hokje te laten, om de leefruimte te vergroten. Dat betekent dus gevaar voor doorgebeten kabels, want konijnen zijn nieuwsgierig en speels. Buiten leeft een konijn meer zoals in de natuur: dit is leuk voor een konijn. Zorg voor een groot konijnenhok, waarin je konijn genoeg bewegingsruimte heeft. Van hout of van kunststof: hokken zijn er in allerlei designs te vinden. Je kunt denken aan een konijnenhok met ren: zo kan je konijn altijd lekker rondrennen. Zet het hok op de juiste plek, met voldoende schaduw en beschutting.

Konijn verzorgen

Wees je ervan bewust dat een konijn veel verzorging nodig heeft. Dit komt doorgaans neer op wel meer verzorging dan een kat of hond. Je moet dit ervoor over hebben en hier ook daadwerkelijk de tijd voor nemen. Aan welke verzorging je moet denken? Je konijn moet voldoende en gevarieerde voeding krijgen. Verschillende soorten groenten geven is belangrijk, waaronder komkommer, bloemkool, radijs, paksoi, sla en paprika. Ook kun je fruit geven, waaronder aardbeien, frambozen, bramen en peer. Het maagdarmstelsel van konijnen is gevoelig: houd altijd in de gaten of je konijn goed blijft eten en gezonde ontlasting heeft. Verder moet je vers water geven, konijnen borstelen, de nagels knippen en het hok goed schoonhouden.

© Pixabay.com

Kwetsbaar konijn

Konijnen zijn vrij kwetsbare dieren. Ze kunnen snel ziek worden: houd rekening met mogelijke dierenartskosten. Met de juiste voeding houd je je konijn gezond. Verder is het belangrijk om op te passen met hitte, zowel binnen als buiten. Hittegolven zijn gevaarlijk voor konijnen. Ook onderkoeling vormt een gevaar, als je konijn buiten leeft bij kou. Weet wat je moet doen in deze situaties.

Een konijn of meerdere konijnen

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Als ze vaak op zichzelf zijn aangewezen, worden ze eenzaam. Een eenzaam konijn is een diepongelukkig konijn: dit wil je absoluut voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je zelf veel thuis bent als je een konijn neemt, of dat iemand anders in je huishouden dit is. Maar het is voor het konijn nog wel gezelliger als hij of zij een maatje heeft: neem twee of meer konijnen! Denk aan twee vrouwtjes, als je niet wilt dat ze zich kunnen voortplanten. Zeker als je konijn buiten leeft, is een maatje essentieel. Het houdt je konijn vrolijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *