Beauty & Fashion

Een persoonlijke lening: wat het is en welke voordelen het heeft het?

Geld lenen is van alle tijden, maar vooral de laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om een financieel steuntje in de rug aan te vragen. Vaak denken we bij een lening aan ondernemers. Natuurlijk is het begrijpelijk dat zij af en toe een financiële bijdrage kunnen gebruiken om kosten of investeringen te dekken. Toch kiezen ook steeds meer particulieren ervoor om een groot bedrag te lenen. Een persoonlijke lening is een populaire optie als het aankomt op geld lenen. Wat houdt deze term in, en welke voordelen heeft het? Wij leggen het je uit!

© Pexels.com

Waarom mensen geld lenen

Geld is en blijft voor veel Nederlanders een onbesproken (en bijna taboe!) onderwerp. Eigenlijk is dit best gek: geld is namelijk alledaags en wordt door iedereen gebruikt. Wanneer men het heeft over geld lenen om iets te realiseren, mogen wij het er wat ons betreft wel wat vaker over hebben.

Men heeft verschillende redenen om een lening aan te gaan. Je kunt natuurlijk denken aan een investering die moet worden gedaan voor diens eigen bedrijf of onderneming. Startende ondernemers, bijvoorbeeld, beschikken vaak nog niet over het budget om grote aankopen te doen. Particulieren kunnen voor een lening gaan om hun huis te verbouwen, een auto aan te schaffen of een studie te betalen. Deze dingen zijn niet alleen een grote investering, maar door de huidige situatie óók nog eens allemaal duurder geworden. Geen wonder dus dat lenen steeds populairder wordt.

Persoonlijke lening gedefinieerd

Wanneer men eenmalig een grote aankoop doet, spreekt men vaak van een persoonlijke lening. Officieel is een persoonlijke lening consumptief: dit betekent dat het eigenlijk bedoeld is voor een aanschaf van diensten of goederen die niet eeuwig houdbaar zijn. In de praktijk, echter, wordt een persoonlijke lening vaak aangevraagd voor van alles en nog wat. 

Het voornaamste is dus vooral dat het bedrag in één keer wordt uitgekeerd en uitgegeven. Je kiest dan ook voor een persoonlijke lening als je van tevoren weet wat je kwijt gaat zijn aan je investering of aankoop. Als je bijvoorbeeld je offerte van de verbouwing al binnen hebt, of weet hoeveel die studie je gaat kosten. 

© Pexels.com

De voordelen van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is vooral favoriet vanwege zijn duidelijke kaders. Omdat je de investering in één keer maakt, worden er van tevoren wat vaste bedragen vastgesteld. Jij weet met een persoonlijke lening precies wat je elke maand kwijt gaat zijn en hoe lang je erover gaat doen om de lening terug te betalen. Omdat de rente niet veranderd, sta je nooit voor verrassingen. Dat biedt zekerheid!

Deze vaste rente kan voor anderen juist weer een nadeel zijn: als de rente namelijk tijdens de looptijd daalt, betaal jij nog steeds het hoge (vastgestelde) bedrag. Ook moet je soms een boeterente betalen als je tussentijds extra aflost. Deze kaders kunnen voor sommigen dus niet zo gunstig uitpakken. Toch kan het zijn dat je bij bepaalde verstrekkers geen boeterente hoeft te betalen. Oriënteer dus even goed voordat je je lening af gaat sluiten op de voorwaarden die je gaat tekenen. Sowieso is het raadzaam altijd goed te kijken naar waar je leent. Zorg ervoor dat de verstrekker betrouwbaar is, en raadpleeg bij twijfel een bemiddelaar.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *