Lifestyle & Interieur

Wat is gehard glas precies?

Gehard glas is een type veiligheidsglas dat veel gebruikt wordt voor veel verschillende toepassingen. Gehard glas is een type glas dat ongeveer vijf keer zo sterk is als regulier glas. Op plaatsen waar stevig glas vereist is, kun je dus beter gehard glas plaatsen. Dat is echter niet het enige voordeel van gehard glas. Een bijkomend voordeel is dat gehard glas in kleine stukjes uiteenvalt wanneer het toch breekt. Hierdoor komen er geen grote en scherpe scherven vrij. Op deze manier ontstaat er dus minder snel een gevaarlijke situatie.

© Pixabay.com

Gehard glas wordt op speciale wijze geproduceerd

Gehard glas wordt gemaakt door het glas eerst aan extreme hitte bloot te stellen. Vervolgens wordt het glas razendsnel verkoeld. Dat zorgt ervoor dat het glas extra hard wordt en alleen in kleine stukjes zal breken. De stukjes glas zijn veel minder scherp dan reguliere glasscherven. Zo is de kans dus vele malen kleiner dat iemand zich bezeert. Gehard glas wordt onder meer gebruikt voor deuren, douchecabines en tafelbladen. Er zijn echter nog tal van andere toepassingen voor dit type glas.

Er zijn diverse soorten gehard glas

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten gehard glas zijn. Zo kun je dit type glas ook in verschillende kleuren bestellen. Denk bijvoorbeeld aan grijs of groen. Het is bij sommige leveranciers ook mogelijk om een coating toe te laten voegen met de gewenste kleur. Op die manier kun je het glas iedere gewenste kleur geven.

Wil je gehard glas gebruiken voor bijvoorbeeld een tafelblad? Dan is het belangrijk om de randen van het glas PP te laten slijpen. Zo voorkom je dat iemand zich bezeerd aan een scherpe rand. Bovendien kunnen scherpe randjes ook schade toebrengen aan bijvoorbeeld kledingstukken. Wanneer de randen open zullen liggen, is het dus altijd verstandig om het glas te laten slijpen door een specialist.

© Pixabay.com

Gehard glas in vergelijking met gelaagd glas

Naast gehard glas zijn er ook andere soorten veiligheidsglas. Soms wordt gehard glas ook wel verward met gelaagd glas. Er zijn echter grote verschillen en ook de productiewijze verloopt heel anders. Gelaagd glas is namelijk aan elkaar gesmolten glas met daartussen een folie. Die folie houdt het glas bij elkaar als het barst. Gelaagd glas werkt hierdoor inbraakwerend, omdat je er bijna niet doorheen komt. Gehard en gelaagd glas hebben totaal andere toepassingen. Belangrijk is dus ook om deze glassoorten niet met elkaar te verwarren.

Gehard glas kun je op maat bestellen

Het is goed om te weten dat je gehard glas op maat kunt bestellen. Logisch, want iedereen heeft weer glas met andere afmetingen nodig. Er zijn verschillende leveranciers waar je gehard glas kunt bestellen. Belangrijk is om je goed in te lezen. Ga ook na welke opties je hebt. Wil je het glas bijvoorbeeld PP laten slijpen, dan zijn er verschillende aanbieders die dit voor je kunnen regelen. Wil je gehard glas bestellen, dan kun je aanbieders vergelijken op basis van de prijzen, het aanbod en de recensies. De recensies geven je namelijk een goed beeld van de service die je van het bedrijf kunt verwachten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *